REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



“Ciprian Porumbescu” – probe


     Ne-am obişnuit, din totdeauna parcă, să vedem la începutul sau la sfârşitul fiecărui film, lista celor ce l-au interpretat. De prea puţine ori însă ne amintim ce imensă importanţă are efortul alcătuirii unei distribuţii. O distribuţie bine sau prost aleasă este totdeauna un argument hotărâtor pentru reuşita sau ratarea unui film. Şi distribuţie nu înseamnă numai interpreţi principali, ci înseamnă deopotrivă interpreţi secundari şi chiar figuraţie. S-a spus despre Fellini — şi nu numai despre el — că are „geniul figuraţiei”. De la interpretul rolului titular şi până la figurant, fiecare apariţie de pe ecran pretinde la rândul ei regizorului o hotărâre. Fiecare hotărâre implică un risc şi o poziţie estetică. Şi pentru fiecare personaj se găsesc măcar câţiva posibili candidaţi.
     Distribuţia la Ciprian Porumbescu i-a pus regizorului Gheorghe Vitanidis câteva probleme destul de spinoase. În primul rând, găsirea unui interpret pentru atât de cunoscutul compozitor, un interpret a cărui fizionomie „să nu o reproducă pur şi simplu pe cea a compozitorului, dar să nu contrazică imaginea existentă în mintea viitorului public”, un interpret care să poată întruchipa silueta tragic-romantică a celui care a fost Ciprian Porumbescu. Apoi — definirea prin chipuri a întregii lumi, a întregii atmosfere în mijlocul căreia a trăit, a creat şi a murit autorul „ Baladei”.
     Iată câteva dintre opţiunile cu mari şanse de a deveni certitudini ale lui Gh. Vitanidis pentru viitorul său film Ciprian Porumbescu: Vlad Rădescu (Ciprian Porumbescu), Tamara Creţulescu (Berta, iubita compozitorului), loana Bulcă (patroana Balului de onoare), lon Caramitru (A. Bârseanu, prieten scriitor), Gheorghe Cozorici (un vestit lăutar), Carmen Strujac (cântăreaţă de muzică populară).
 
 
(Cinema nr. 5, mai 1972)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ciprian porumbescu film, eva havas, gheorghe vitanidis, pe platouri

Opinii: