REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Câștigătorii Festivalului Internațional de Film Buzău – BUZZ 2019


     S-a încheiat cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Buzău – BUZZ, care a avut loc între 7 şi 13 iulie. 28 de filme din 16 țări europene au concurat pentru trofeele BUZZ în 2019, iar proiectele câștigătoare au fost alese de juriile internaționale, din care au făcut parte: Irina Margareta Nistor, actrița Georgia Tsangaraki, Massimiliano Nardulli (lungmetraj), actrița Diana Cavallioti, regizorul Doru Nițescu  și Vasiliki Maltasoglou (scurtmetraj și film studențesc) și regizorul Marius Șopterean, producătorul George Kalomenopoulos și profesorul buzoian Dan Solcan (documentar).
     Competiția de lungmetraj a fost câștigată de filmul rusesc Ambivalență/ Ambivalentnost, în regia lui Anton Bilzho, juriul motivându-și alegerea astfel: „pentru ambiguitatea rafinată, pentru jocul actorilor, unul extrem de nuanțat și pentru ingeniozitatea scenariului, care are multe referiri de cinefili pasionați, de la clasici la moderni! De la Absolventul la Shutter Island!”.
     Juriul de lungmetraj a acordat și o mențiune specială, filmului românesc Să nu ucizi, regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, care are un subiect greu și care a atras publicul buzoian.
La categoria documentar, juriul a ales în unanimitate drept câștigător filmul polonez Primăvara dragonilor/ Wiosna Smoków, realizat de Jarosław Wszędybył. Alegerea juriului a fost motivată de: „povestea deosebită, structura narativă cinematografică, abordarea vizuală și imaginea excelent realizată și co-existența echilibrată a tuturor valorilor necesare unui film documentar”.
     La scurtmetraj, trofeul Short BUZZ a fost adjudecat de Havana, Cuba, în regia lui Andrei Huțuleac, un film despre care jurații au spus că este „Amuzant. Profund. Strălucitor”. Același juriu a declarat câștigător și filmul studențesc Calendar/Kalendar (Rusia), în regia lui Igor Poplauhin, care „Prin îndrăzneala dramaturgică și stilistică de a dezbate o temă stranie și puternică, deschizând, în același timp, o fereastră spre reflexie, depășește statutul de film studențesc”.
     Spectatorii au mai putut viziona, în afara filmelor din competiție, proiecții speciale ale producțiilor: Moromeții și Moromeții 2, regizate de Stere Gulea, cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu, Parking, comedia Pup-o, mă, în regia Cameliei Popa, episodul pilot al serialului Anii de sâmbătă seara, scris de Nae Caranfil și regizat de Dragoș Buliga, dar și patru filme franțuzești (o mini-retrospectivă Louis Garrel), în cadrul secțiunii Focus Franța.
     Detalii: www.buzz-iff.com
(16.07.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: buzz cee 2019, buzz cee festival de film buzau, castigatori buzz cee 2019, havana cuba film, sa nu ucizi film

Opinii: