REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMoromeții 2 (2018)

Moromete Family: On the Edge of Time

110 min. - Dramă - AG - 05.11.2018

Sinopsis :

Continuarea filmului Moromeții (1986), adaptare a volumului ”Moromeții” de Marin Preda. Povestea familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete și fiul său, Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiți, prilej permanent de conflict. Adaptarea volumelor ”Moromeții 2" și ”Viața ca o pradă”, de Marin Preda.

Regie: Stere Gulea

Scenariu: Stere Gulea

Actori Principali: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina


Galerie Foto:

 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)
 • Moromeții 2 (2018)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Horaţiu Mălăele Ilie Moromete
Dana Dogaru Catrina Moromete
Iosif Paștina Niculae
Vezi tot genericul

Producători

Libra Film
Cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Studioului Cinematografic al Ministerului Culturii.  
 

Date de producție

Filmări în a doua jumătate a lunii septembrie, în aceeași casă și în același sat în care a fost turnat și primul film, în vara lui 1985 - Talpa, din județul Teleorman. Satul se află la 45 de kilometri de Alexandria şi la doar câțiva kilometri de Siliştea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda.
Casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului este recreat de la zero.
Toate decorurile sunt păstrate în Traseul turistic Moromeții.
Scene importante sunt turnate la București, în noiembrie, iar alte câteva la Slatina.

Distribuitori

Transilvania Film

Festivaluri, premii

 1. 2019 - Premiile Gopo - Cel mai bun film & Cea mai bună imagine & Cel mai bun montaj & Cel mai bun sunet & Cele mai bune decoruri & Cele mai bune costume & Cele mai bune machiaj și coafură & Tânără speranță (Iosif Pastina) & Premiul publicului
  2019 - Premiile UCIN - Trofeul UCIN & Cel mai bun actor (Horatiu Malaele) & Cele mai bune decoruri & Cele mai bune costume & Premiul Asociației Criticilor de film din UCIN

Trivia

 • Moromeții 2 apare la 30 de ani de la primul film, Moromeții, care a fost regizat tot de Stere Gulea și filmat de Vivi Drăgan Vasile.
 • Decorurile realizate pentru film vor face parte dintr-un muzeu în aer liber al comunei Talpa.
Stere Gulea despre Moromeții 2:
Moromeții 2 e o întreprindere extrem de provocatoare, pentru că ai deja un model excelent – romanul, și filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”.
„N-a fost ușor să înlocuim o echipă de actori ca Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu sau Mitică Popescu, sunt nume de referință care pot inhiba orice actor. Au trecut însă 32 de ani, era greu de presupus că vom putea continua cu aceiași actori, cu atât mai mult cu cât acțiunea este plasată la doar câțiva ani după cea din primul film. Dar sunt foarte încrezător în calitățile și talentul noii echipe de actori și sper că voi reuși să iau ce e mai bun de la ei”. 
Horațiu Mălăele despre film:
„Cred că va fi un film ce va arăta celor care vor dori să-l vadă istoria dulce-amară, tragică de multe ori, a țăranului român în general, a familiei Moromete în particular. O armonie milenară spulberată de experiențe sociale dezastruoase. Pentru a sparge bariera preconcepțiilor, stereotipiilor și anchilozelor de tot felul, în ceea ce privește personajul Ilie Moromete pe care îl voi interpreta, pentru că una dintre virtuțile lui este disimularea, voi răspunde curiozităților cu vorbele personajului: Să ţineţi minte că la noapte o să plouă. Dacă dă ploaia asta, o să fac o grămadă de grâu”.
Tudor Giurgiu despre film:
„Sunt onorat să pot face parte din această minunată aventură, îi mulțumesc fostului meu profesor, Stere Gulea, că a avut încredere în capacitățile echipei noastre de producție de a duce la bun sfârșit un proiect ambițios care sper să rămână în istoria filmului românesc drept un film de referință, așa cum s-a întâmplat și acum 30 de ani cu prima parte a Moromeţilor”.

Website

https://www.facebook.com/Morometii2/
Moromeții 2 (2018) - Photo