REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Caricaturiştii – Infanteriştii democraţiei”


Proiecţia documentarului a fost unul dintre evenimentele speciale din programul Les Films de Cannes à Bucarest. După vizionarea filmului la Cinema Studio, Cristian Mungiu, Radu Mihăileanu şi caricaturistul Mihai Stănescu au discutat cu publicul. Organizatorii au deschis la Galeriile UCIN şi expoziţia de caricaturi semnate de Mihai Stănescu şi Mardale.
Radu Mihăileanu şi-a prezentat documentarul Caricaturistes - Fantassins de la démocratie / Caricaturiştii – Infanteriştii democraţiei, pe care l-a produs şi pentru care a scris scenariul. Filmul regizat de Stéphanie Valloatto a avut o proiecţie specială la Cannes 2014.
Pornind de la prietenia sa cu celebrul Plantu, caricaturistul „Le Monde” de mai bine de 30 de ani, Mihăileanu a avut ideea unui documentar în care artişti din diferite colţuri ale lumii să povestească despre lupta lor pentru democraţie, prin caricaturi. Alături de Plantu, în film apar alţi 11 „infanterişti ai democraţiei” din Rusia, Tunisia, SUA, Burkina Fasso, China, Algeria, Coasta de Fildeş, Venezuela, Israel şi Palestina. 12 poveşti ale unor „infanterişti” pentru dreptul la liberă exprimare, care atacă nedreptatea cu un creion. Capacitatea lor de a transmite un mesaj printr-un desen l-a uimit pe regizor, care a decis că trebuie să facă un documentar despre aceşti oameni şi lupta lor anonimă. Filmările din diferite colţuri ale lumii au fost, de multe ori, periculoase, pentru că sunt ţări în care caricaturiştii au interdicţie la publicare, sunt urmăriţi sau li se zdrobesc degetele.
Discuţiile de după vizionare au fost centrate pe cenzură şi artă în zone de conflict şi în perioade de dictatură.
În interviul pe care ni l-a acordat, Radu Mihăileanu povesteşte despre problemele pe care le-a avut în realizarea acestui documentar. Filmările din anumite ţări au fost adevărate aventuri.
Mihai Stănescu a povestit despre propriile probleme cu cenzura comunistă.

Cuvinte cheie: caricaturistes les fantassins de la democratie, caricaturistii infanteristii democratiei, cristian mungiu, documentar, les films de cannes a bucarest 2014, mihai stanescu, radu mihaileanu

Opinii: