REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBucharest Best Comedy Film, ediția I


     Cel mai nou eveniment festivalier românesc a adus mai multe comedii internaționale și românești, masterclass de actorie și scenaristică pentru comedie și mai mulți invitați. Organizat de Asociația ”Birlic” și Primăria Capitalei, Bucharest Best Film Comedy a promovat un gen cinematografic mai puțin prezent în festivaluri, dar și în industria de film. Poate tocmai de aceea am găsit, în competiția românească, Nunta mută (2008) sau 6,9 pe Scara Richter (2015), alături de filme mai recente: Două lozuri, Ghinionistul și Pup-o, mă!
     În competiția internațională, au fost filme recente, de pe diferite continente și tematici: romantică, politică, neagră, socială: Vice (SUA), Tel Aviv on Fire (Israel), The Party (Marea Britanie), Heavy Trip (Finlanda), Re Loca (Argentina), Rebelles (Franța).
     Așa cum au remarcat invitații festivalului, e nevoie de comedie, așa cum e nevoie și de alte filme de gen. Pentru a încălzi atmosfera și a anunța evenimentul din 2019, Enea Dabija, directorul festivalului, l-a invitat, în 2018, pe Franco Nero, care a avut o întâlnire cu presa la Arcub. Anul acesta, invitat special a fost Radu Mihăileanu, care a primit Premiul pentru Contribuția adusă filmului european. Premiul pentru „Cel mai bun viitor blockbuster” i-a fost acordat lui Alberto Niculae pentru scenariul de scurtmetraj Silent night. Scenariul câștigator a fost selectat dintre cele 8 proiecte înscrise la workshopul „Scenariu de Comedie”, susținut de Christian Routh.
     Galele Bucharest Best Comedy Film au fost prezentate de Manuela Hărăbor, care ne-a vorbit despre dificultatea, pentru actori și scenariști deopotrivă, de a face comedie, dar și despre nevoia publicului de a primi entertainement de calitate.
     Irina Margareta Nistor, președinta juriului, știe că la marile festivaluri ajung greu filme de comedie, dar a remarcat faptul că premiatele filme românești Concertul, de Radu Mihăileanu, A fost sau n-a fost?, de Corneliu Porumboiu sau Filantropica lui Nae Caranfil sunt comedii. Premiile primei ediții au fost anunțate de membrii juriului: George Mihăiță, Adrian Titieni, Gianina Corondan, Horea Murgu, Manuela Hărăbor, Mick Davis, Adrian Păduraru, Valeriu Andriuță, Dan Drăghicescu.
     Premiul pentru Cel mai bun film străin a fost desemnat Tel Aviv on Fire, iar Premiul pentru film românesc i-a fost acordat producției Nunta mută, regizată de Horațiu Mălăele, care a susținut un mic spectacol în cadrul festivalului.
     Pentru cea de-a doua ediție, Enea Dabija și Alex Șerban au promis un moment dedicat lui Grigore Vasiliu Birlic.
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia birlic, bucharest best comedy film festival 2019, enea dabija, irina margareta nistor, nunta muta film, radu mihaileanu

Opinii: