REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmA 12-a ediție a Festivalului de Film și Istorii Râșnov la final


     A 12-a ediție a Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2020 se încheie duminică seara cu proiecția filmului Trădătorul / Il traditore (regia Marco Bellocchio). De-a lungul celor 10 zile de festival, peste 4000 de spectatori au asistat fizic și peste 20.000 online la cele 16 de dezbateri, 29 de filme și 10 concerte desfășurate la Centrul Schubz, Piața Unirii și Cetatea Râșnov.
     Premiul juriului de profesioniști al competiției de film documentar FFIR 2020, condus de cineastul francez Pierre Henri-Deleau alături de Irina Margareta Nistor și Șerban Georgescu, a fost câștigat de pelicula franceză Vie et Destin du Livre Noir în regia lui Guillaume Ribot pentru complexitatea și echilibrul abordării unui subiect foarte puțin cunoscut publicului larg și istoricilor. Premiul juriului de liceeni a revenit producției românești Acasă, My Home, regizată de Radu Ciorniciuc și produsă de Monica Lăzurean-Gorgan.
     De asemenea, juriul profesionist a decis acordarea a două mențiuni speciale pentru filmul finlandez Colombia In My Arms în regia lui Jenni Kivistö și Jussi Rastas și pentru filmul polonez The Case of Johanna Langefeld în regia lui Władysław Jurków și Gerburg Rohde-Dahl. Pornind de la titlul puternic cu dublu înțeles și continuând cu imaginea și montajul care îți dezvăluie povestea chiar și cu sonorul dat la minim, Colombia In My Arms ne apropie organic de o poveste pe care o știm doar de la știri. O pace la nivel declarativ nu e suficientă, iar diferența între clasele sociale va fi estompată doar prin dialog.
     Peste 50 de invitați speciali au participat la dezbaterile din cadrul Râșnov Debate Society, printre care Paul McGarry (Ambasador al Irlandei în România), Roelof Sander van Ees (Ambasador al Ţărilor de Jos în România), Adrian Cioroianu (istoric si Ambasador la UNESCO), Joachim Umlauf (director Goethe Institut, București), Hannelore Baier (ziarist) ș.a.
     Înregistrări video din cadrul dezbaterilor pot fi urmărite pe www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/. 
Detalii: FFIR
(31.08.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: acasa film, festivalul de film si istorii rasnov 2020, ffir 2020, irina margareta nistor, radu ciorniciuc

Opinii: