REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAnonimul 12 la Sfântu Gheorghe


     Chiar dacă vremea le-a cam ”stricat ploile” organizatorilor festivalului, programul anunțat și, în mare parte, realizat e, ca de obicei, interesant și ofertant, cu multe filme românești.
La conferința de presă de la Cinema Studio au fost prezenți Dan Chișu, inițiatorul evenimentului cinematografic, și echipa cu care lucrează de la început – Miruna Berescu, directoare Anonimul și DaKino, și Irina Magareta Nistor, selecționer.
Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor, a susținut prezentarea și organizarea festivalului, care va aduce programul de la Sfântu Gheorghe și în București, la Cinema Studio.
Ca de obicei, Asociația ”Ivan Pațaichin” sprijină desfășurarea festivalului, în Delta Dunării, dar și la București, așa cum a făcut-o și la ediția a 11-a.

De la început, Festivalul Anonimul a susținut producțiile independente, care oferă condiții mai grele de lucru, dar o mai mare libertate de expresie, așa cum susține Miruna Berescu, directoarea festivalului.

     Anonimul 2015 s-a deschis cu premiera Lobster, regizat de Yorgos Lanthimos, distribuit în România de InterComFilm. Mulți cineaști și-au prezentat filmele în fața cinefililor fideli ai Anonimului.
În mod excepțional, Dan Chișu a fost prezent , în calitate de regizor, în programul din acest an cu două filme: documentarul Youtube Bazaar și lungmetrajul București NonStop. L-au susținut Dorian Boguță și Emanuel Pârvu, cei doi actori cărora Anonimul le-a oferit producția a două scurtmetraje în cadrul programului Omnibusul Anonimul din 2013: Kazimir și Retur, ambele premiate la numeroase festivaluri. Dorian Boguță a fost și la proiecția scurtmetrajului său Vera, în care joacă Anghel Damian și Irina Noapteș.
Al treilea ”actor în spatele camerei” a fost atunci Andi Vasluianu, care a debutat în regie cu Un duet și a promis că  revine cu alte proiecte. Vasluianu este acum la Sarajevo, unde echipa Acasă la tata, regizat de Andrei Cohn, își reprezintă filmul aflat în competiție.
Foarte așteptat a fost și documentarul Chuck Norris versus Communism, realizat de Ilinca Călugăreanu, în care e prezentată povestea casetelor video dublate în limba română de Irina Margareta Nistor înainte de 1989. Filmul este în competiție la Festivalul de la Sarajevo. Tot acolo este un alt film românesc, debutul în lungmetraj al regizorului Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea. Tănase și producătorul Tudor Giurgiu au venit și la Sfântu Gheorghe ca să-și susțină pelicula.
Ca în fiecare an, Trofeul Anonimul este acordat de către public.
     Ediția a 12-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român.
Detalii: festival-anonimul.ro / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: competitie scurtmetraje, dan chisu, festivalul anonimul 2015, film independent, irina margareta nistor, miruna berescu

Opinii: