REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Alter-Native 2017: 51 de scurtmetraje au intrat în etapa de preselecție


     La ediția de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native, care se va desfășura în perioada 8-12 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, au fost înscrise pentru concurs nu mai puţin de 1.023 de filme – este pentru prima dată în istoria Alter-Native când numărul scurtmetrajelor înscrise depăşeşte 1.000.
     Un alt record este cel al filmelor care au intrat în preselecţia pentru marele premiu, numărul acestora ajungând la 971. Dintre acestea 622 au fost filme de ficțiune, 134 animații, 121 filme documentare, iar 94 filme experimentale.
     Topul ţărilor cu cele mai multe scurtmetraje înscrise în concurs este condus de Germania, Rusia şi Spania, cu câte 97 de creaţii, urmate de Ungaria cu 56 şi România cu 36 de filme. Au fost trimise scurtmetraje şi din ţări precum Ruanda, Myanmar, Tanzania, Peru sau Macao.
     Juriul de preselecţie format din Ármeán Otília (cercetător în comunicare, lector universitar la Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste, Târgu Mureş), Hartyándi Jenő (cineast independent, directorul şi coordonatorul artistic al Festivalului de Film şi Muzică Mediawave), Radu Igazság (artist vizual şi regizor de film, conferenţiar universitar la UNATC I.L. Caragiale, Bucureşti), Schneider Tibor (regizor, operator de imagine la Televiziunea Română) şi Marcel Ţintar (regizor de teatru şi film) nu a avut o sarcină uşoară, însă a decis intrarea în concurs a 51 de pelicule, dintre care 29 sunt filme de ficțiune, 17 animații, 3 filme experimentale, iar două filme documentare. Cele 51 de filme selectate reprezintă 26 de ţări, nouă dintre pelicule fiind semnate de regizori din Ungaria, cinci au fost create în România, patru in Rusia, trei sunt producţii franceze şi tot trei filme germane.
     Partenerii Festivalului sunt Consiliul Județean Mureș, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Jazz&Blues Club, Clubul Presei – Office, iar cei mai importanţi finanţatori sunt Administraţia Fondului Cultural Naţional, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Municipiului Târgu Mureş, Fondul Bethlen Gábor și Fundaţia Communitas.
(02.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alternativ 25, festival international de scurtmetraj targu mures, radu igazsag

Opinii: