Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Duminică la ora 6 (1965)


85 min. - Dramă - AG - 16.01.1966

Un băiat se îndrăgosteşte de o studentă la arhitectură, cunoscută întâmplător într-o seară, la un bal popular, unde intervenţia huliganică a unui grup de fascişti l-au obligat să-i ia fetei partea, provocând o bătaie în lege. Dar băiatul e ilegalist şi hazardul a vrut ca fata să fie şi ea. Eroul e pus în situaţii riscante care-i obligă pe amândoi să nu primejduiască însăşi cauza pe care o slujesc, continuând să se vadă unul cu altul. Niciunul nu suportă însă interdicţia de a se vedea; se întâlnesc, sunt suspectaţi, urmăriţi, fac exact ce nu trebuie făcut când eşti în situaţia aceasta, şi nu renunţă nici la dragoste, nici la datorie.

Regie: Lucian Pintilie

Scenariu: Ion Mihăileanu, Lucian Pintilie

Actori principali: Irina Petrescu, Dan Nuțu, Grațiela Albini


Galerie foto


Distribuție

Irina Petrescu Anca
Dan Nuţu Radu
Graziela Albini Maria
Vezi toată distribuția

Producători

Studioul cinematografic „Bucureşti”

Date de producție

Filmări 11.01.– 22.05.1965, exterioare la București, interioare la Buftea. Cheltuieli de producție 3.700.000 lei.
Ecran normal, a/n, 10 acte, 2332 m.

Distribuitori

Direcţia Difuzării Filmelor

Festivaluri

  1. 1966 - Mamaia - Premiul special al juriului şi Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu)
    1966 - Mar del Plata - Premiul special al juriului; Premiul "Opera Prima"; Premiul mișcării de experiment și cinecluburi; Premiul special al criticii; Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu)
    1966 - Praga - Congresul UNIATEC - Premiul special al juriului pentru iluminarea interioarelor cu lămpi cu vapori de mercur, folosită pentru prima oară în lume
    1966 - Acapulco - Trofeul de aur „Cabeza de Palengua”
    1967 - Cannes - Marele Premiu la secția „Recontres Internationales du film pour Jeunesse”
    1968 - Adelaide - Diplomă pentru cea mai bună selecție națională
    1968 - Hyères - Mențiune specială la Festivalul „Jeune cinéma d'Hyères”

Trivia

  • Debutul operatorului Sergiu Huzum în lungmetrajul de ficțiune.
  • "...debutul plin de siguranţă şi maturitate al tânărului Dan Nuţu în Duminică la ora 6. (Eva Sîrbu, Festivalul Mamaia '66)
  • Scenaristul Ion Mihăileanu este tatăl regizorului Radu Mihăileanu.
„La 15 zile după premieră are loc la Consiliul Asociației Cineaștilor o «discuție experimentală» pe tema pretext a procedeelor și limbajului folosite de realizatori cât și a reacției publicului după prezentarea filmului. Reproșurile aduse filmului sunt însă politice și vizează în principal faptul că «în film nu se vede precis cine pentru ce și de ce luptă (...), filmul nu ne aparține deloc nouă, nici din punctul de vedere al ideii, nici din cel al culorii locale (...), figurile nu sunt reprezentative» (Geo Saizescu, Mircea Drăgan, Mihai Iacob). Opțiunea celor ce au susținut filmul (Iulian Mihu, Manole Marcus, Mirel Ilieșiu, Dumitru Fernoagă, Aurel Miheles, Ioan Grigorescu) este sintetizată de regizorul Victor Iliu, care conchide: «Prin opțiunea lui formală, filmul reprezintă intrarea cinematografiei noastre în rezonanță cu experiențele și formulele artistice ale cinematografului modern».” (Bujor T. Râpeanu, „Filmat în România”)