REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Dan Nuțu, invitat la primul Cineclubul FILM al stagiunii


     Vineri, 29 noiembrie 2019, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 25-a ediţie a Cineclubului FILM, prima din stagiunea 2019-2020 a Cinematecii. În cadrul acestei întâlniri, va fi prezentat, într-o proiecţie de pe peliculă (35mm), un alt film important al istoriei cinematografului românesc: Duminică la ora 6 (1966) de Lucian Pintilie. Proiecția va fi precedată de o discuție cu actorul Dan Nuțu, interpret principal în filmul prezentat, care și-a făcut debutul cinematografic cu Duminică la ora 6. Evenimentul de la Cinemateca Eforie include și lansarea celui mai recent număr al revistei FILM (3 / 2019, al 25-lea din istoria publicației trimestriale editate de Uniunea Cineaștilor din România). La lansare vor mai participa criticul şi profesorul Dana Duma, redactor şef, precum şi redactori şi colaboratori ai revistei FILM.
     România, anul 1940. Un băiat cunoaște o fată. Se îndrăgostesc, fără a ști însă care este adevărata identitate a celuilalt. Amândoi duc o viață palpitantă și periculoasă, luptând pe ascuns împotriva fascismului, dar convingerile politice le afectează povestea de iubire. Într-o lume potrivnică, ei sunt ca două linii paralele care se întâlnesc preț de o secundă doar ca să se îndepărteze din nou, pentru totdeauna.
     „Experimentul este necesar. Orice experiment implică – e firesc – o doză de risc. El nu trebuie însă, evident, să cantoneze în cercetări formale, adică în formalism. În ceea ce privește Duminică la ora 6, nu forma este pe primul plan, ci încercarea de a exprima cu mijloace expresive noi acel conținut care ne este cunoscut. Lucian Pintilie este un regizor de teatru, cu o experiență limitată și în televiziune. El a fost obișnuit cu convențiile scenei, cu tirania textului, iar acest film, cu calitățile și excesele lui, ilustrează tocmai această beție care l-a cuprins pe Pintilie când s-a întâlnit cu posibilitățile filmului, cu mobilitatea cadrului, cu resursele contrapunctului audio-vizual, cu putința reproducerii fluxului vital al realității și cu alte aspecte ale creației filmice, necunoscute omului de teatru. De aici excesele și artificiile. Unii au spus însă că filmul lui Lucian Pintilie n-ar cuprinde valori emoționale. Dacă am admite că observația este întemeiată, s-ar putea replica în treacăt că printre direcțiile filmului modern există și una de acest ordin – raționalitatea severă a organizării și exprimării conținutului.” (Victor Iliu, 1966, în „Fascinația cinematografului”, 1973)
     Cineclubul FILM este o serie de evenimente (proiecţii speciale cu filme româneşti remarcabile, prezentate în copii noi sau restaurate şi însoţite de discuţii cu invitaţi) organizată de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista FILM, publicaţie trimestrială a Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). Tariful unic de acces la aceste evenimente este de 5 lei.
     Detalii: Cineclubul Film: Duminică la ora 6
(28.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cineclub film, dan nutu, duminica la ora 6 film, lucian pintilie, revista film 3 2019

Opinii: