Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismSezonul pescărușilor (1984)

Sezonul pescărușilor (1984)

110 min. - Drama Political Film - AG - 24.09.1990

Synopsis:

Directorul unui combinat chimic îi fură unui inginer chimist cercetarile pentru teza lui de doctorat. În schimbul unor avantaje materiale - „pentru asta m-aţi numit şef de laborator, mi-aţi dat casă, bursă” - cercetătorul de valoare îşi cedează munca şefului.

Director: Nicolae Oprițescu

Writer: Constantin Munteanu

Stars: Dan Condurache, Carmen Galin, Dorel Vişan


Photo Gallery:

  • Sezonul pescărușilor (1984)
  • Sezonul pescărușilor (1984)

Browse the entire gallery

Casting:

Sandu Popescu
Liliana Păduraru
Simion
Browse the entire cast and crew

Produced By

Casa de filme Patru

Production info

Ecran normal, color, 11 acte, 3086 m.

Distributors

Româniafilm

Festivals, Awards

  1. 1990 - ACIN - Premiile pentru regie, interpretare masculină (Dan Condurache), interpretare feminină rol secundar (Ana Ciontea), sunet şi machiaj

Trivia

  • Film interzis de cenzură.
Despre cenzură
"Persoana „Tovarăşei” şi asocierile ce s-au făcut, legate de doctoratul în chimie al acesteia, au dus la interzicerea, în 1984, a unui film românesc: Sezonul pescăruşilor, (...) urmat de scandal şi cenzură mai severă, în cinematografie, până în 1989. (...)
Aici Elena Ceauşescu este un bărbat, Simion (interpretat de actorul Dorel Vişan), inginer chimist cu doctorat plagiat. Cel de la care a plagiat Simion, fiind în vacanţă, află de la asistenta profesorului universitar că a sa cercetare a fost furată. Se produce un scandal la combinatul chimic şi dovedirea plagiatului. Rolul celui plagiat, Sandu, este interpretat de actorul Dan Condurache, iar asistenta profesorului, de Carmen Galin.
În capitolul doi, „Când polimerii erau regi”, din „Cinema şi nimic altceva. Un deceniu de film românesc”, Eugenia Vodă discută despre problema de fond a filmului Sezonul pescăruşilor: „Într-adevăr, cum să prezinţi unei spectatoare savante de renume mondial un film în care un cercetător, inginer chimist, îi spune unui şef care-i fură munca pentru o falsă teză de doctorat: «N-am să permit să folosiţi „cercetările mele!"». Chiar dacă cercetările nu privesc în film «polimerii», tema de cercetare e aceeaşi: răsturnarea valorilor, doctoratul ca o mare potemkiniadă."  (Maria Neagu, Historia nr. 180, ianuarie 2017)

Sezonul pescărușilor (1984) - Photo