Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismThe Oil, the Baby and the Transylvanians (1980)

Pruncul, petrolul şi ardelenii (1980)

108 min. - Action - AG - 12.01.1981

Synopsis:

Ultima parte a trilogiei fraților Brad, din Transilvania, care la sfârșitul secolului 19 emigrează în America. În acest episod cei trei construiesc o fermă – Brad's Ranch. La un moment dat ei intră în conflict cu vecinul Orban, venit în Lumea Nouă tot din Transilvania, dar până la urmă își dau seama că dușmanii lor reali sunt bandiții locali care le atacă proprietățile.

Director: Dan Piţa

Writer: Francisc Munteanu

Stars: Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu, Jean Constantin


Photo Gallery:


Browse the entire gallery

Casting:

Ilarion Ciobanu Traian Brad
Ovidiu Iuliu Moldovan Johnny Brad
Mircea Diaconu Romulus Brad
Browse the entire cast and crew

Produced By

Casa de filme Trei

Production info

Ecran normal, color, 11 acte, 3088 m.

Distributors

Româniafilm

Festivals, Awards

  1. 1981 - ACIN - Premiul pentru coloană sonoră

Storyline

"Triada justiţiară transilvană formată din Traian, Ion şi Romi (devenit flăcău zdrăvănuţ şi care uneori se crede mai deştept decât mitropolitul Şaguna în viziunea critică a fratelui cel mare) acţionează tot mai eficient într-o lume violentă, astfel încât Ion devine chiar ajutor de şerif. Cei trei îşi întemeiază o fermă pe care îşi instalează firma familiei - Brad's Ranch -, devotându-se unor activităţi agricole menite să le aducă prosperitate. La un moment dat ei intră în conflict cu vecinul Orban, venit în Lumea Nouă tot din Transilvania, dar înţelepciunea îi determină pe protagoniştii coliziunii să se înţeleagă până la urmă, identificându-i pe duşmanii lor reali, bandiţii locali ce le atacă proprietăţile. Uşor, uşor, eroii noştri par a prinde rădăcini americane, mai ales după ce Romi, proaspăt însurat cu o jună din partea locului devine tată. Pruncul ivit pe lume îi reaşează pe toţi într-o relaţie nouă în această Americă bântuită de conflicte diverse, în care violenţa domină destinele omeneşti, dar unde bogăţia - reprezentată în cazul fraţilor Brad de petrolul ce va ţâşni din fântâna săpată în ogradă - poate constitui o compensaţie a traiului greu de până atunci" (Titus Vâjeu, "Dan Piţa, arta privirii")

Trivia

  • Spre deosebire de filmele anterioare ale seriei, scenariul este scris de Francisc Munteanu care se bazează însă pe canavaua şi pe persoanjele imaginate de Titus Popovici.
  • Trilogia se înscrie într-o tendiţă "la modă" în epocă în Europa de a face westerne, denumite de critici "easterne"

The Oil, the Baby and the Transylvanians (1980) - Photo