Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismÎmpărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)

Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)

67 min. - Documentary - - 19.06.2016

Synopsis:

Perioada comunismului în România, urmare directă a ocupației sovietice, constituie încă o epocă insuficient studiată a istoriei contemporane a României. Și, ca de fiecare dată într-un asemenea caz, miturile și legendele, foarte multe rezultate ale unor insistențe propagandistice de o culoare sau alta, înlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un caz tipic în acest sens. Originea ei evreiască și abilitatea lui Gheorghiu Dej de a o face pe aceasta vinovată de toate relele perioadei staliniste din România au dus la paradoxul ca Dej, conducătorul de facto al Partidului Comunist Român și cel care a stat direct și nemijlocit la conducerea represiunii până în 1960 din România, să intre în conștiința colectivă ca un „binefăcător”, rolul de „criminal în istorie” fiind atribuit în totalitate Anei Pauker.

Director: Radu Gabrea

Writer: Radu Gabrea, Magdalena Schubert

Stars: Vlad Rădescu, Victoria Cociaș


Photo Gallery:

  • Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)
  • Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)
  • Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)
  • Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)

Browse the entire gallery

Casting:

narator
narator
Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016) Robert Levy istoric
Browse the entire cast and crew

Produced By

Orion Film cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei

Production info

Sunt folosite materiale de arhivă de la Arhiva Națională a României, Arhiva Națională de Filme, Biblioteca Academiei Române.
Editare și post procesare sunet: MDV Studio

Distributors

Orion Film

Trivia

Radu Gabrea despre film:
„În linia interesului meu permanent pentru descoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României, am socotit că readucerea în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară.  Apariția excepționalei cărți a istoricului american Robert Levy, “Ana Pauker: The rise and fall of a Jewish communist” mi-a dat ideea documentarului și m-a ajutat, direct și indirect, la realizarea acestuia.Perioada comunismului în România, urmare directă a ocupației sovietice, constituie încă o epocă  insuficient studiată a istoriei contemporane a României. Și, ca de fiecare dată într-un asemenea caz, miturile și legendele, foarte multe rezultate ale unor insistențe propagandistice de o culoare sau alta, înlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un caz tipic în acest sens.
Originea ei evreiască și abilitatea lui Gheorghiu Dej de a o face pe aceasta vinovată de toate relele perioadei staliniste din România, au dus la paradoxul ca Gh. Dej, conducătorul de facto al Partidului Comunist Român, și cel care a stat direct și nemijlocit la conducerea represiunii până în 1960 din România, să intre în constiința colectivă ca un “binefăcător”, rolul de “criminal în istorie” fiind atribuit în totalitate Anei Pauker."
 

Articles

Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016) - Photo