Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



“Sthorzina”, de Dan Radu Mihai


Din cele 41 de propuneri româneşti pentru competiţia de la Clermont-Ferrand 2015, selecţionerii au ales unul - Sthorzina.
Scurtmetrajul este o poveste cu doi copii de pe cele două maluri ale Dunării – românesc şi sârbesc, fluviul care desparte şi uneşte oamenii.
Scenariul este scris de Dan Radu Mihai, care mărturiseşte că nu a copilărit în acel loc, dar i-a plăcut ideea unei graniţe care dispare.
Proiectul a avut cel mai mare punctaj la concursul organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei, care a acordat o finanţare de 112.000 lei. Filmul e regizat tot de Dan Radu Mihai şi este o co-producţie România – Serbia – Macedonia. Producătorul român este Dan Burlac, pentru Elefant Film, iar din partea Serbiei producătorul este compania Bas Celik, condusă de regizorul Srdan Golubovic.
Titlul neobişnuit, Sthorzina, vine de la o expresie folosită de jucătorii online video la “war games”. Cei doi jucători trăiesc pe cele două maluri ale Dunării. Viorel are 12 ani şi locuieşte doar cu bunicul său, pe care îl ajută să restaureze figurinele unui carusel stricat. Mirko are 11 ani şi este fiul unui agent de poliţie violent şi agresiv, care locuieşte într-un sat de pe malul sârbesc al Dunării. Atunci când Viorel găseşte în podul casei un pistol şi îi propune lui Mirko să i-l dea, viaţa celor doi ia o nouă întorsătură.
Din distribuţia filmului fac parte actorii Remus Mărgineanu, Şerban Pavlu, Ana Ciontea, Nebosja Glogovac şi copiii Andrei Rotaru şi Pavle Cemericik. Imaginea filmului a fost realizată de Tudor Mircea, iar scenografia poartă semnătura Iulianei Vâlsan.
Etapa dificilă a fost castingul, pentru că regizorul a vrut să găsească doi copii care să semene cu personajele, să fie cât mai naturali în rol.
Filmat în locaţie, în judeţul Mehedinţi, scurtmetrajul Sthorzina a fost finalizat în septembrie 2014. A fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj Leuven, Belgia, iar acum este singurul scurtmetraj românesc selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie-7 februarie 2015).
Detalii: www.dashfilm.ro / facebook
Imagine: Nicolae Cara
 

Tags: competitie clermont ferrand 2015, dan burlac, dan radu mihai, scurtmetraj romanesc, sthorzina

Comments: