REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Sthorzina”, în competiţia internaţională de la Clermont-Ferrand 2015


Scurtmetrajul Sthorzina, scris şi regizat de Dan Radu Mihai, a fost selecţionat în cadrul competiţiei internaţionale a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie-7 februarie 2015).


     La cea de-a 37-a ediţie a festivalului au fost înscrise 5928 de filme de scurtmetraje din toată lumea, dintre care 41 din România. Au fost selectate 77 de scurtmetraje pentru competiţie. 
Sthorzina este povestea a doi copii dintr un sat aflat lângă Dunare, la graniţa dintre România şi Serbia. Viorel are 12 ani şi locuieşte doar cu bunicul său,  pe care îl ajută să restaureze figurinele unui carusel stricat. Mirko este fiul în vârstă de 11 ani al unui agent de poliţie violent şi agresiv care locuieşte într-un sat de pe malul sârbesc al Dunării. Atunci când Viorel găseşte în podul casei bunicului său un pistol şi îi propune lui Mirko să i-l dea, viaţa celor doi ia o nouă întorsătură.
Finalizat în septembrie 2014, filmul este o co-producţie România / Serbia / Macedonia. Producătorul român este compania Elefant Film, reprezentată de Dan Burlac, iar din partea Serbiei producătorul este compania Bas Celik, condusă de Srdan Golubovic. 
Din distribuţia filmului fac parte actorii Remus Mărgineanu, Şerban Pavlu, Ana Ciontea, Nebosja Glogovac şi copiii Andrei Rotaru şi Pavle Cemericik. Imaginea filmului este realizată de Tudor Mircea, iar scenografia poartă semnătura Iulianei Vâlsan. 
Sthorzina a fost proiectat în cadrul Competiţiei Europene a Festivalului Internaţional de Film Scurt de la Leuven, Belgia (28 noiembrie - 6 decembrie). 
Proiectul a câştigat o finanţare de 112.000 lei la concursul de proiecte organizat de Consiliul Naţional al Cinematografiei, în aprilie 2013. 
Detalii: www.dashfilm.ro / facebook / www.clermont-filmfest.com


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dan burlac, dan radu mihai, festival clermont ferrand, remus margineanu, scurtmetraje romanesti, serban pavlu, sthorzina

Opinii: