Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Să ne gândim şi la vorbe…


     O discuţie realistă, de bun augur, cu re­zultate, despre problemele intime ale sce­nariilor noastre, ar trebui «a priori» să aibă o acoperire în banca interesului general pentru calitatea şi eficacitatea acestui gen de artă atât de controversat pe probleme de gust, stil şi box-office. Spun «a priori», pentru că o industrie de spirit, cum este cinematografia, trebuie — înainte de a-şi rezolva problemele tehnice, de produc­ţie, de plan, de distribuire — să-şi ono­reze calitatea de artă cu specific precis, cu aspiraţie nobilă de a oglindi oameni vii, cu tot ce au ei mai adevărat, mai curios, mai tragic, mai subtil. Indiferent dacă per­sonajele sunt figuri istorice cunoscute sau tipuri contemporane — ca să luăm în consi­deraţie numai două ipostaze de interes tipologic — ele trebuie în mod necesar recreate, readuse în interesul contempo­ran, prin trăsături de caracter şi situaţii care să scoată în evidenţă nu un tip de mucava, ci un om viu, adevărat, împovărat de răspunderea propriului destin în faţa istoriei.
     Grea sarcină şi frumoasă, dacă aceste personaje vor fi create cu grija poetului care-şi şlefuieşte versurile, cu talentul omu­lui de meserie care ştie «cum» şi «de ce» se mişcă un personaj pe pânză, «cum» şi «de ce» deschide gura şi vorbeşte.
     Genericele majorităţii filmelor interpre­tate din cinematografia mondială au în­scrise la loc important numele unui profe­sionist în dreptul rubricii «dialoguri». Unele nume necunoscute nouă, altele devenite celebre prin calitatea filmelor cărora le-au girat «vorbele». Vorbele acelea simple şi expresive care durează puţin şi cuprind mult, care ascund cât pot sentimentele ca să lase vie în ochii actorului expresia lor intimă, fără de care un personaj nu poate supravieţui.
(Cinema nr. 3, martie 1979)

Tags: actorii nostri, ion caramitru, scenarii de film romanesc

Comments: