Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Programul educațional “De Trei Ori” debutează în trei școli bucureștene


     Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional "De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu)" – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene:  Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.
     Programul educațional "De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu)" implementează un proces prin care scrisul este abordat din trei perspective diferite, plecând de la un numitor comun: autorul. Pe parcursul atelierelor, elevii vor fi familiarizați cu scrierea creativă, scrierea dramatică și scenaristica. Pornind de la propriile lor trăiri, gânduri, sau experiențe, ei vor ajunge, sub ghidajul trainerilor, să le transpună pe hârtie în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.
     Trainerii primei ediții sunt: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică). Astfel, de-a lungul celor trei săptămâni de discuții și întâlniri, elevii vor experimenta, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut: literatură, monolog, scenariu de film.
     “Ideea atelierelor a fost generată de o lipsă personală atunci când aveam vârsta participanților noștri. Când aveam 10 ani am scris prima mea carte. Adică un caiet A4 pe care mă încăpățânam să îl consider a fi un viitor roman. Cred că ar fi fost excelent să am atunci genul ăsta de discuții, de ghidaj spre scris, spre moduri diferite de a aborda scrisul. Pentru copiii participanți întâlnirea cu un text dramatic sau cu un scenariu de film e o premieră absolută. Fascinantă. Energia lor și plăcerea cu care se aruncă în exercițiile pe care le lucrăm și în dialogul creat pe baza textelor lor îmi dau de înțeles că trebuie să fie prima ediție dintr-un lung șir de ediții viitoare.“, povestește Oana Răsuceanu, trainer și inițiator al programului.
     Prima ediție a atelierelor se va finaliza cu un spectacol lectură creat pe baza textelor scrise de elevi în cadrul atelierelor. Spectacolul va fi transmis în varianta live streaming pe platforma online a UNTEATRU - cinematic.unteatru.ro.
     Textele rezultate în cadrul atelierelor "De Trei Ori" vor fi publicate într-un volum electronic de către editura online  Liternet.ro , putând fi accesate de publicul larg.
Detalii: ctrl + n 
  
(22.10.2020)

Tags: ana agopian, asociatia control n, de trei ori poveste. monolog. scenariu proiect, oana rasuceanu

Comments: