Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Merge și-așa”, lungmetraj de animație de Valentin Urziceanu


     Entuziastul fondator al Festivalului Internațional de Film de Animație – ABIFF, Valentin Urziceanu, semnează scenariul și regia lungmetrajului de animație Merge și-așa, care intră în cinematografe din 3 iunie.
     Filmul este povestea unui băiat, Giani, care trăiește într-un cartier sărac din București, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Face parte dintr-o familie de lăutari, așa că învață să cânte la vioară. Marea lui pasiune este însă chitara, iar modelul lui este Django Reinhardt, un celebru chitarist de jazz de la Paris. Băiatul își schimbă vioara pe o chitară și caută o cale de a ajunge în Capitala Franței. Drumul lui, ca și al filmului, este presărat cu întâlniri, întreruperi, obstacole, dar și multă muzică. Avem cântece, iubire, rasism (căci băiatul este rrom), dar și ajutoare nesperate.
     Povestea este întreruptă de secvențe cu realizatorii filmului, care caută, la vedere, idei și soluții tehnice și artistice. Regizorul este ca un zeu autoritar, care respinge căile propuse de ceilalți, sau le acceptă. ”Merge și așa” este concluzia acestor dezbateri, în care sunt puse în balanță variantele artistice și finanțele necesare, de unde și titlul filmului.
     Dialogurile din Merge și-așa conțin peste 400 de replici luate din diferite filme, unele ușor recognoscibile, care i-au plăcut lui Urziceanu și le-a țesut în plasa scenariului, dar nu conțin alte referințe cinematografice.
     Filmul este vioi, colorat și cu multă muzică. Grupul de animatori a respectat cerințele stilistice ale regizorului, așa că personajele și decorurile sunt conform ideilor lui Valentin Urziceanu, care mărturisește că face parte dintr-o familie de artiști și animația este modul lui de a se integra în destinul artistic al acesteia. Merge și-așa are rating Audiență generală, așa că poate fi văzut de copii și părinți.
Înainte de premieră, Valentin Urziceanu a participat la o vizionare de presă la Cinema Muzeul Țăranului.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 
(24.05.2022)

Tags: abiff 2022, merge si asa film animatie, valentin urziceanu

Comments: