Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



ABIFF 2021: Filme de animație din peste 40 țări vor fi prezente pe ecranele din România


„Festivalul Internațional de Film de Animație - ABIFF, organizat de ABI Fundație, aflat la prima sa ediție, lansează, în perioada 9-11 iulie în București și în alte peste 30 orașe din țară, un adevărat maraton al filmelor de animație, care va continua pe tot parcursul verii.
     Pe durata celor 3 zile de lansare, festivalul doreşte să capteze atenţia publicului prin difuzarea a sute de scurtmetraje de animaţie, majoritar europene, alese din peste 40 de țări, proiectate pe 33 ecrane, confirmate până acum. Acestea pot fi văzute în programul Cinema City (Arad, Bacău, Brăila, Baia Mare, Buzău, AFI Cotroceni București, City Park Constanța, Iulius Mall Cluj-Napoca, Deva, Galați, Iulius Mall Iași, Vivo Mall Pitești, Ploiești Shopping City, Piatra Neamț, Rm. Vâlcea, Suceava, Sun Plaza București, Târgu Mureș, Tg. Jiu, Drobeta Turnu Severin, Shopping City Timișoara), Happy Cinema (București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Sinaia, Pitești), Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București, cinematografele din Reșita, Caransebes, Petroșaniși Brașov.
     ”ABIFF pornește de la nevoia de cunoaștere a artei filmului de animație, ca instrument de exprimare a diversității culturale, în primul rând europene, și își dorește să devină un veritabil caleidoscop, care integrează autorii români în spațiul creației internaționale și conectează publicul nostru la aceasta. Pe tot parcursul verii, în spații de proiecție din întreaga țară, cei mici au șansa să descopere vastitatea fascinantă a lumii desenului animat, iar cei mari să-și redescopere copilul din sine”, a precizat Valentin Urziceanu, președintele ABI Fundație.
     Filmele de animație din cadrul festivalului sunt destinate deopotrivă copiilor prin prezentarea unor producții haioase, pline de șarm, dar și educative, cât și publicului adult cinefil, pasionat de filmele de animație de autor.
     Ca element de noutate absolută, pe 10 iulie, la Cinema Muzeul Țăranului va avea loc Noaptea Albă a Scurtmetrajelor de Animație. Tot în premieră, în cadrul festivalului vor fi lansate două producții românești, un lungmetraj de animație  Se poate și așa și un scurtmetraj de animație – Darul Dragonului, realizate de ABI Fundație și finanțate de Centrul Național al Cinematografiei.
 Lista integrală a orașelor și cinematografelor afiliate festivalului, precum și programul de difuzare a filmelor pot fi găsite pe websiteulfestivalului: abiff.ro
     Proiectul “ABIFF – Festivalul Internațional de Film de Animație București” este organizat de ABI Fundație și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Bugetul total al proiectului este de 943.800 lei (195.492,77 euro), iar valoarea finanțării nerambursabile este de 849.420 lei (175.943,49 euro).  Proiectul se derulează pe o perioadă de 18 luni. ABI Fundaţie este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit, care iniţiază şi sprijină proiecte în domeniile cultural, social şi sportiv. Înca din anul 2010 este implicată ca partener în inițiativele: United Against Racism și Radicalisation Awareness Network.
 
(6.07.2021)

Tags: abiff 2021, festivalul international de film de animatie abiff, valentin urziceanu

Comments: