Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filmele românești cu cele mai mari încasări în 2015


     În 2015 s-au lansat mai multe filme românești de ficțiune și documentare. O parte dintre ele au rulat doar în circuitul festivalier, iar altele au folosit mijloace de promovare cât mai inedite
Lumea e a mea, debutul în lungmetraj al regizorului Nicolae Constantin Tănase, a beneficiat de o campanie spectaculoasă în social media care l-a ajutat, cu siguranță, să se claseze pe locul 4 în Box Office.
     Multe dintre documentarele lansate anul acesta au fost văzute în cadrul festivalurilor, în timp ce altele au fost lansate simultan sau la scurt timp pe HBO: Chuck Norris vs. Comunism, Cinema, Mon Amour și Rețeaua sunt doar câteva dintre acestea. Politica HBO este să investească în producția autohtonă de seriale și documentare, iar acesta este unul dintre motivele pentru care multe dintre producțiile românești din ultimul an au avut premiera aici. Toto și surorile lui, de exemplu, unul dintre documentarele românești premiate internațional, a avut premiera pe HBO când încă rula în festivaluri.
     Primele 10 filme românești ale anului 2015 sunt toate filme de ficțiune, conform rezultatelor publicate pe Cinemagia. Locul întâi este ocupat de Aferim!, cu 76.693 de spectatori și încasări totale de 908.144 lei, și a fost distribuit de Parada Film și Micro Film după premiera mondială în competiția oficială de la Berlin. Radu Jude a terminat recent filmările unui nou lungmetraj, o adaptare după Inimi cicatrizate de Max Blecher.
     Cel de-al doilea clasat, în funcție de încasările totale pe 2015, este lungmetrajul regizorului Tudor Giurgiu, drama politică De ce eu?. Filmul a adunat 65.507 de spectatori și a vândut bilete de 764.438 lei, fiind distribuit de Transilvania Film din 23 februarie 2015. Premiera mondială a avut loc la Festivalul de la Berlin, în secțiunea Panorama. Aferim! și De ce eu? pot fi cumpărate pe DVD și Blu-Ray.
     Poveste de dragoste, regizat de Cristina Iacob, a fost promovat intens înainte de lansarea în cinematografele Românești, pe 23 noiembrie, printr-o serie de interviuri video scurte cu echipa de filmare. În rolurile principale joacă Dragoș Bucur, un artist cu părul lung și blond, și Raluca Aprodu, o actriță hărțuită de un regizor de teatru important. Filmul, care încă rulează în cinema, a fost deja văzut de 23.135 de spectatori și a încasat 338.027 lei, clasându-se pe locul 3. Premiera internațională a avut loc la Festivalul Filmului de Dragoste de la Mons.
     Lumea e a mea a intrat în sălile de cinema din România pe 19 octombrie și ocupă locul patru, cu încasări de 307.468 lei și 22.270 de spectatori. Filmul a fost distribuit de Transilvania Film și a fost produs independent, cu un buget de aproximativ 200.000 de Euro.
     Pe locul 5 s-a clasat Comoara, regizat de Corneliu Porumboiu, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul secțiunii Un certain regard. În cinematografele din România, a intrat în mai 2015, a fost văzut de 10.519 spectatori și a avut încasări de 109.851,98 lei. Filmul a fost distribuit de 42Km Film.
     Dan Chișu a lansat anul acesta două lungmetraje, documentarul Youtube Bazaar și filmul de ficțiune București Non Stop, care s-a clasat pe locul șase. București Non Stop a avut premiera în cinematografele românești în luna noiembrie și a fost văzut de 8.265 spectatori, având încasări de 77.054 lei.
     Locul 7  este ocupat de Un etaj mai jos, regizat de Radu Muntean, care a fost văzut de 5.696 de spectatori și a avut încasări de 46.908 lei. Filmul a avut premiera la Cannes, în programul Un certain regard, intrând pe marile ecrane din România în septembrie 2015.
     Ana Lungu a regizat Autoportretul unei fete cuminți cu un buget redus, fără finanțare de la CNC. Filmul este pe locul 8, a avut 5.617 de spectatori și încasări de 39.935 lei, fiind distribuit de Mandragora. A intrat în cinematografele din România în septembrie, iar premiera mondială a avut loc la Festivalul de Film de la Rotterdam, în cadrul secțiunii What the F?.
     Pe locul 9, în topul 10 al filmelor românești cu cele mai mari încasări din 2015, se află Live, regizat de Vlad Păunescu, în care joacă Tudor Chirilă și  Rodica Lazăr. Live a fost lansat în mai 2015, de Castel Film, și a avut 4.041 de spectatori și încasări de 37.372 lei.
     Debutul în regie al lui Andrei Cohn, Acasă la tata, a avut premiera internațională în competiția Festivalului de Film de la Sarajevo, intrând în cinematografele din România în noiembrie 2015, distribuit de Mandragora. Scenariul a fost scris de Mimi Brănescu, iar în rolurile principale joacă Alexandru Papadopol, Ioana Flora, Andi Vasluianu și Mirela Oprișor. Filmul a fost văzut de 3.363 spectatori și a avut încasări de 32.576 lei, clasându-se pe locul 10.
     Pentru cine e curios cum merg alte filme în cinematografele românești, un blockbuster ca Mad Max: Fury Road adună 163.477 de spectatori cât stă în sălile de cinema, în timp ce noul episod din franciza Star Wars are deja 186.407 de spectatori, în cele două săptămâni de când rulează. Pe de altă parte, filme mai puțin populare au un public mai redus. De exemplu, By the Sea, regizat de Angelina Jolie, în care actrița joacă împreună cu soțul ei, Brad Pitt, a avut un total de 18.433 spectatori, deși se poate spune că beneficiază de nume atrăgătoare pentru publicul românesc.
(Cinemagia, Gândul)

Tags: aferim film, box office romanesc, de ce eu film, lumea e a mea film, top 10 filme romanesti incasari

Comments: