Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism„Donbass” sau Manual de combatere a știrilor false, de la Sergei Loznitsa


     Cel mai bun film la festivalurile de la Batumi, Sevilia și din India, regizat de Sergei Loznitsa, premiat la Cannes – Un Certain Regard drept Cel mai bun regizor, Donbass intră în cinematografele din România cu aureolă de învingător.
     Co-producție Germania/Ucraina/Franța/Olanda/România, Donbass trebuie văzut pentru stilul cinematografic, structura narativă, regie, interpretare.
     Cunoscut la noi pentru documentarul Maidan, care a primit Trofeul Astra Film în 2014, Loznitsa are acum un film de ficțiune despre războiul civil din Ucraina. În atmosfera tensionată de frică și ură, menținută cu știri false și manipulatoare, oamenii sunt conduși de instincte primare. De la o banală discuție în contradictoriu pe stradă se ajunge la linșaj, iar regizorul construiește impecabil această secvență în crescendo, care ne amintește de evenimentele de la noi, din 1990. 
     Donbass este cel de-al patrulea lungmetraj de ficțiune la care colaborează cu directorul de fotografie Oleg Mutu, și al doilea în care joacă Valeriu Andriuță. Actorul a fost prezent la Cannes doi ani la rând împreună cu Loznitsa, la Gentle Creature și Donbass. În afară de promovarea acestor filme, Andriuță și-a prezentat două scurtmetraje pe care le-a regizat: Chers Amis și Cu unul în plus.
     În această co-producție, în România s-a realizat întreaga post-procesare, la Avanpost Digital Cube. Cristian Nicolescu ne-a vorbit despre implicarea echipei din România în realizarea filmului, iar Valeriu Andriuță ne-a acordat un interviu în exclusivitate despre colaborarea lui cu Sergei Loznitsa și despre Donbass.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(31.01.2019)

Tags: avanpost digital cube, cristian nicolescu, donbass film, sergei loznitsa, valeriu andriuta

Comments: