REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Donbass”, în cinematografe din 1 februarie


     Donbass, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Sergei Loznitsa, ajunge pe marile ecrane din România începând cu 1 februarie, distribuit de Digital Cube Production Studio. Filmul a avut premiera internațională la cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, unde cineastul ucrainian Sergei Loznitsa a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secțiunii „Un Certain Regard”. Criticii l-au primit cu la fel de mult entuziasm și la Karlovy Vary și Toronto, festivaluri internaționale din selecția cărora a făcut parte.
     „Un film de război care ilustrează absurdul într-o manieră comică, halucinantă pe alocuri” (Figaro Scope), Donbass este un portret în 13 capitole al celei mai tulburate zone din Europa zilelor noastre. „Prin estetica sa remarcabilă, filmul se prezintă ca o dramă de război deghizată într-o comedie neagră” (Le Figaro), oferind o viziune imersivă asupra conflictelor din teritoriu.
     Donbass este numele unei regiuni din estul Ucrainei, în care se desfășoară un război hibrid ce implică un conflict armat deschis, însoțit de crime și jafuri comise de bande separatiste. Aici, războiul este numit pace, propaganda este rostită ca adevăr și ura este declarată a fi iubire. O călătorie prin Donbass se desfășoară ca un lanț de aventuri incredibile, în care grotescul și tragicul se amestecă precum viața și moartea. Mai mult decât povestea unei regiuni, a unei țări sau a unui sistem politic, filmul surprinde realitatea unei lumi pierdute în identități post-adevăr, false. Este o poveste care ne privește pe toți.
     „Subiectul pe care îl urmăresc și ceea ce mă preocupă în mod special se concentrează asupra tipologiilor umane produse de o societate condusă de agresivitate, degradare și dezbinare. Oamenii - prin relațiile dintre ei și mentalitățile lor - sunt cei care pregătesc terenul pentru evenimente istorice catastrofale”, spune Sergei Loznitsa, regizorul și scenaristul filmului.
     Donbass este o coproducție  Germania –Ucraina – Franța – România – Olanda și l-a avut ca director de imagine pe Oleg Mutu, laureat al Premiilor Gopo și recunoscut pentru pentru filme de referință ale noului val românesc precum 4 luni, 3 săptămâni și două zile (2007), După dealuri (2012), semnate de Cristian Mungiu, sau Moartea Domnului Lăzărescu (2005), în regia lui Cristi Puiu.      Distribuția îl include pe actorul Valeriu Andriuță, aflat la cea de-a doua colaborare cu regizorul Sergei Loznitsa, după O creatură delicată (A Centle Creature, 2017), inclus de asemenea în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Efectele speciale sunt semnate de Adriana Ionică și Sergiu Negulici, iar postproducția a fost realizată în București, la Digital Cube.
     Din 1 februarie, Donbass va putea fi urmărit pe marile ecrane din București, Brașov, Cluj-Napoca, Pitești, Sfântul Gheorghe, Constanța, Bârlad și Arad.
(22.01.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adriana ionica, donbass film, oleg mutu, sergei loznitsa, sergiu negulici, valeriu andriuta

Opinii: