REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCo-producții românești la Festivalul de Film de la Rotterdam (IFFR) 2019


     Institutul Cultural Român Bruxelles anunță prezentarea, în premieră, a co-producțiilor românești Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regia Radu Jude (RO|DE|BG|FR|CZ) și Donbass, regia Sergey Loznitsa (DE|UA|FR|NL|RO) la Festivalul internațional de film de la Rotterdam (25 ianuarie-3 februarie 2019). Lung metrajul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari va fi proiectat în premieră în competiția „Big Screen”, secțiunea „Voices”, în 28, 29, 31 ianuarie și 2 februarie, la cinematografele Cinerama 1, KINO 4 și De Doelen din Rotterdam.
     Cel de-al doilea film selectat de IFFR, Donbass, o co-producție RO (Digital Cube)/DE/UA/FR/NL, regizată de cunoscutul regizor ucrainean Sergey Loznitsa, are imagine semnată de Oleg Mutu, iar în film joacă actorul Valeriu Andriuță. Filmul va fi proiectat în premieră în competiția „Big Screen”, secțiunea „Voices”, în 29, 30 și 31 ianuarie și în 2 februarie la cinematografele Pathé, Oude Luxor și KINO 1 din Rotterdam.
     Secțiunea „Voices” prezintă filme cu povești puternice, subiecte captivante și teme importante. Fiecare film prezintă un punct de vedere distinct asupra lumii iar „vocea regizorilor lor are ceva important de transmis” (IFFR). Anual, opt noi filme premiate în timpul festivalului sunt selectate pentru competiția „Big Screen” de către un juriu format din spectatori de film entuziaști și experimentați. Câștigătorul premiului VPRO Big Screen are asigurată distribuția filmului în cinematografele din toată Olanda. Premiul este în valoare de 30.000 EUR, din care 15.000 EUR sunt destinați distribuției filmului și 15.000 EUR sunt destinați realizării unui nou film al regizorului.
     I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians | Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari r.: Radu Jude, a fost nominalizat de 10 ori la festivalurile internaționale de film de la Adana, Bergen, Kork, Ghent, Gijón, Herceg Novi – Montenegro, Haifa, Hamburg, Palm Springs și Karlovy Vary și a câștigat 5 premii importante în 2018: „Globul de Cristal” și „Label Europa Cinemas” la Karlovy Vary, „Golden Barge pentru cel mai bun regizor” la Vukovar, precum și „Cel mai bun regizor” și „Gil Parrondo pentru cel mai bun design al unei producții”, atribuit Iulianei Vîlsan, la Gijón International Film Festival. Participarea filmului și a echipei a fost susținută de ICR, prin reprezentanțele sale de la Bruxelles, Paris, Londra, Madrid, Praga.
     Institutul Cultural Român Bruxelles este partener al IFFR din 2012. În acest interval de timp, cinematografia română a fost o prezență constantă de prim plan la IFFR. Festivalul a prezentat mai mult de 24 de filme românești (producții și co-producții), iar ICR Bruxelles a reușit să susțină participarea a peste 20 de cineaști români la festival. Continuarea parteneriatului ICR Bruxelles-IFFR se înscrie în strategia ICR de promovare a filmului românesc în spaţiul Benelux.
 
(23.01.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: co-productii romanesti, donbass film, imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari film, radu jude, rotterdam film festival, sergey loznitsa

Opinii: