REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAstra Film Sibiu 2014


Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Cinema Documentar (6 - 12 octombrie 2014) a avut 320 de proiecţii simultane în cinci săli din zona istorică a Sibiului.
Prin selecţia diversă şi inedită de filme, combinată cu discuţii panel, concerte, masterclass-uri, întâlniri focus, programe tematice, sesiuni de Q&A cu autorii, Astra Film Festival oferă o conexiune cu lumea în care trăim.
În 2014, la Astra Film Festival au fost proiectate în premieră absolută două producţii româneşti: Aliyah DaDa (regia: Oana Giurgiu) şi Paşaport de Germania (regia: Răzvan Georgescu), al căror subiect este istoria nescrisă a comunităţilor etnice din România. Paşaport de Germania are premiera la HBO în luna noiembrie.
Cele mai multe filme din selecţia AFF 2014 au fost proiectate pentru prima dată în România. Marele Premiu Astra Film i-a revenit în 2014 lui Sergei Loznitsa, pentru filmul Maidan.
Programul Astra Film Junior a înregistrat un record de participare la vizionări de filme, dezbateri la clasă cu învăţătorii şi profesorii, concursuri şi un atelier de realizare a unui film documentar.
Un moment inedit a fost defilarea a 40 de soldaţi, îmbrăcaţi în uniforme militare româneşti, austro-ungare şi germane, prin centrul Sibiului şi reconstituirea unor momente din Primul Război Mondial.
Juriul care a evaluat filmele din secţiunile competiţionale a fost alcătuit din Cristi Puiu, Michael Stewart (UK), Darya Bassel (Ucraina), Sorin Botoşeneanu, Cynthia Close (USA), Nicolas Feodoroff (FR), Mona Nicoară (RO/USA), Diana Tabakov (CZ), Eugenia Vodă şi Yang Yonghi (Japonia).
Marele Premiu Astra – Maidan, regia Sergei Loznitsa
Premiul pentru cel mai bun documentar internaţional - Master Of The Universe, regia Marc Bauder.
La aceeaşi secţiune, Al doilea joc (regia: Corneliu Porumboiu) a fost răsplătit cu o Menţiune Specială din partea juriului.
Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Europa  - Blood, regia Alina Rudnitskaya.
Premiul pentru cel mai bun documentar românesc - Waiting for August, regia Teodora Ana Mihai.
Premiul pentru imagine, secţiunea România  - Resolutions 2014, regia Mihai Cristian Tranca.
Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Student - Sunday Lunch, regia Dorottya Zurbo
Premiul pentru imagine, competiţia Student - Mohamed Tomescu, regia Olesya Bortnyak, director de imagine Norbert Fodor.
Premiul EcoCinematogrAFF – Marmato, regia Mark Grieco
Premiul Publicului - Ceva romantic (regia: Alexandru Buzatu şi Ariana Toader), film realizat în cadrul atelierului Sibiul văzut de liceeni, organizat de Asociaţia Vira în parteneriat cu Astra Film.
Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe – Media. Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.
Partenerii festivalului: Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundaţia pentru Parteneriat, Consulatul Republicii Federale Germania.
Detalii: www.astrafilm.ro / facebook
 
Imagine: Iulia Voicu


 

Cuvinte cheie: astra film festival 2014, cristi puiu, documentare romanesti, dumitru budrala, waiting for august

Opinii: