Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Berliner”, de Marian Crișan, are premiera internațională la Moscova


     Filmul Berliner, semnat de Marian Crișan, va avea premiera internațională în secțiunea competițională a celei de-a 42-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Moscova (MIFF), 1-8 octombrie. Festivalul este unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, prima sa ediție având loc în 1935. Prezidat de mulți ani de Nikita Mikhalkov, MIFF face parte dintre puținele festivaluri din lume de clasă A - FIAPF (Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films).
     “Sunt încântat că lansăm filmul la Moscova. Desi am fi dorit să fim acolo, din cauza conditiilor actuale, nu vom putea fi prezenți. Vom avea însă o intervenție online, cu ocazia conferinței de presă. Sunt curios de reacția publicului și a criticii de acolo. Fimul nostru vorbește despre politică și despre politicienii care se strecoară în viața noastră, indiferent dacă locuim în capitală sau în cel mai îndepărtat cătun.” a declarat Marian Crișan.
     Conferința de presă ce se va desfășura online și este programată pe 30 septembrie, iar prima proiecție din festival, în prezența juriului, va fi pe 2 octombrie. Spectatorii din România vor putea vedea filmul pe marile ecrane în această toamnă.
     Distribuit internațional cu titlul The Campaign, de către Picture Tree International, Berliner este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru mini-seria produsă de HBO România – Valea Mută.
     Berliner ni-l prezintă pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta, un orășel de provincie. El este găzduit de Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie, în casa sa, de unde politicianul își va continua campania electorală, punând la cale un plan cameleonic. Spectatorii îi vor putea recunoaște în distribuția filmului pe actorii Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.
     Scenariul este semnat de Marian Crișan și Gabriel Andronache, imaginea de Oleg Mutu, scenografia Simona Pădurețu, costumele Anca Miron și Sonia Constantinescu, montajul de Tudor Pojoni, iar producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.
     Realizat cu sprijinulCentrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Intevași VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională în toamna acestui an, fiind distribuit de Rova Film.
(28.09.2020)

Tags: berliner film, ion sapdaru, mandragora, marian crisan, oleg mutu, rova film

Comments: