Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAstra Film Festival 2017


     Cea de-a XXIV-a ediția a Astra Film Festival (16 - 22 octombrie) a propus 100 de documentare recent realizate. Filmele au fost grupate pe mai multe arii tematice: Călătorii identitare, Contra curentului, România pe scurt, Focus Norvegia, În țara altuia, Europa din profil, Peisaje urbane sau Vestigii ale marilor iluzii. Noile forme de cinema, Full Dome și VR, au fost, pentru al doilea an, prezente în centrul Sibiului, oferind publicului festivalier experiența tehnologiilor acestor noi forme de cinema și posibilitatea de a descoperi cel mai variat și bogat program de cinema virtual.  
     Unul dintre evenimentele importante ale festivalului de documentar de la Sibiu a fost proiecția specială a filmului Baloane de curcubeu, regizat de Iosif Demian la începutul anilor 1980, și care a trecut printr-o serie de modificări cerute ce comisia de cenzură. AFF a organizat o conferință la care au fost prezenți regizorul Iosif Demian, compozitoarea muzicii filmului Erika Jozsa și actorul Dorel Vișan. Iosif Demian a primit Premiul de Excelență din partea Festivalului Astra și ne-a acordat un interviu în exclusivitate.
     Pentru filmul experimental I Made You, I Kill You, care explorează prezența și efectele violenței în copilărie. Alexandru Petru Bădeliță a folosit materiale din arhiva personală (desene din copilărie, fotografii de familie și fragmente din propriul jurnal video din adolescență), comentate prin înregistrările audio în care părinții săi vorbesc despre propriile lor amintiri, despre violența la care au fost expuși.
     Eu sunt Hercule, documentarul regizat de Marius Iacob, urmărește activitatea profesională a trei maseuri de la Băile Herculane, o stațiune balneară lăsată în paragină de autorități.
     Mihai Dragolea, cunoscut pentru Roboțelul de aur despre campioana mondială la box, Steluța Duță, a prezentat la Astra Film Festival 2017 noul său documentar – Phoenixxx, o scurtă investigație în industria video chat din România. Filmul a câștigat Premiul pentru cea mai bună cercetare în secțiunea România, la fel ca documentarul Muzică de petrecere, regizat de Andrei Teodorescu.
     Ionaș visează că plouă (regia Dragoș Mihai-Hanciu) și Vasile (regia. Sakari Suuronen), două dintre documentarele produse de Aristoteles Workshop în 2016, au făcut parte din selecția oficială. Filmele au intrat în cursa pentru două dintre premiile oferite în cadrul festivalului.
     DocumentaryTank@AFF, platformă dedicată membrilor industriei cinematografice, a programat trei zile de networking, sesiuni de masterclass și prezentări despre noile tendințe în producția și distribuția de film documentar. Din cadrul acestui program face parte și Romanian Docs in Progress, unde autorii a 16 proiecte de film documentar românesc în dezvoltare au avut întâlniri cu reprezentanții industriei europene. Câteva prelegeri din cadrul programului DocumentaryTank@AFF 2017 au fost dedicate dezbaterii privind provocările și preocupările cu care se confruntă de obicei realizatorii de film documentar când schițează o strategie de finanțare pentru proiectul lor și oportunitățile pe care unele dintre marile foruri ale industriei filmului european le oferă în acest sens.
     A doua ediție a secțiunii intitulate Viitorul e azi, special dedicată noilor formate de documentar, a programat o selecție amplă de proiecte documentare situate în realitatea virtuală, dar și proiecții special prezentate în cinematograful - dom.

Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: andrei teodorescu, astra film sibiu 2017, dumitru budrala, iosif demian, mihai dragolea

Comments: