REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAstra Film Sibiu 2017 – România văzută de documentariști


     Astra Film Festival (16 și 22 octombrie 2017) este principala platformă de expunere și un catalizator al celor mai recente producții de film documentar din România. Selecția de documentare românești din programul AFF 2017 se împart în 3 secțiuni competiționale: România, Student, Shorts.
     Breasla cineaștilor, a documentariștilor români vă dă întâlnire la Sibiu în cadrul unui amplu program profesional: DocumentaryTank@AFF (19-21 octombrie), platformă dedicată membrilor industriei cinematografice, care va aduce în Sibiu cineaști autohtoni și europeni pentru 3 zile de networking, sesiuni de masterclass și prezentări despre noile tendințe în producția și distribuția de film documentar. Din cadrul acestui program face parte și Romanian Docs in Progress (21 octombrie), unde autorii a 16 proiecte de film documentar românesc în dezvoltare vor fi prezenți pentru întâlniri cu reprezentanții industriei europene. 6 regizori români își vor prezenta proiectele de film documentar, aflate în fază de dezvoltare, în fața unui juriu, a audienței locale și a profesioniștilor internaționali. Echipele câștigătoare vor primi premii de post-producție și alte forme de sprijin pentru finalizarea documentarelor lor.
     Camera documentariștilor pune România sub lupă, chestionează trecutul ei și dezvăluie subiecte necunoscute. România anului 2017 este lider pe piaţa mondială de servicii de videochat si cibersex cu încasări de peste 100 de milioane de euro.  Amploarea răspândirii acestei meserii este semnalată de cifre: afacerea înfloreşte în 3.000 de studiori, unde lucrează 100.000 de tinere atrase de un câștig bun. În premieră mondială, Phoenixxx (Mihai Gavril Dragolea) ne introduce în  lumea a două fete tinere și a vieții lor din afara videochat-ului, rutina lor zilnică, contextul familial, și orizontul viitorului.
     Documentariștii ne-au învățat să privim și să re-descoperim, prin schimbarea unghiului de privire și selecție, o altă față a ceea ce credeam că știm. Țara moartă (regia Radu Jude) folosește imagini din arhiva fotografului Costică Acsinte și ilustrează pasaje din jurnalul unui doctor evreu care descriu acțiunile anti-semite ale românilor din anii 1930-1940, și atinge coarde sensibile în revizuirea mitului național românesc ne-antisemit. Ghidați de perspectiva maseurilor autodidacți  din stațiune, spectatorii pot descoperi microcosmosul Băile Herculane în declin perpetuu postcomunist (Eu sunt Hercule, Marius Iacob ), orașul minier Petrila, văzut prin perspectiva unor localnici deosebiți și ilustrând reușitele minerului Cătălin Cenușă și ale artistul Ion Barbu (Planeta Petrila, Andrei Dăscălescu) sau microcosmosul unei familii de romi căldărari din satul Corcova, județul Mehedinți, în Ultimul căldărar  (Cosmin Bumbuț, Elena  Stancu), prinși între munca tradițională, pe cale de dispariție, și migrația în occident ca alternativă de supraviețuire. Portretul unui sculptor în lemn, din Maramureș, Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic și sfătos (Cornel Mihalache) este un mozaic al vieții și cugetărilor unui povestitor înnăscut. The side street of Europe (Emese Ambrus) este un road-movie prin Transilvania, o privire în lumea diasporei maghiare, filmul oferă o perspectivă dublă asupra vieții acestor sate și a luptei unei femei de a supraviețui ca actriță. În Procesul (Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan), Mihai Moldoveanu, fost ofițer în armata română  condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o, își prezintă cazul și oferă spectatorului poziția de jurat într-un caz complicat și controversat. România, marea curățenie (Ruxandra Annonier) prezintă personaje implicate în lupta anticorupție din Romania, atât institutional cât și în cadrul ONG-urilor.
     Lista completă de documentare romanești selectate în programul AFF 2017 poate fi consultată pe www.astrafilm.ro.
(18.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film sibiu 2017, documentare romanesti, festival de film documentar, procesul film, tara moarta film

Opinii: