REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmProcesul (2017)

The Trial

90 min. - Documentar - - 13.07.2018

Sinopsis : Cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. 

Regie: Claudiu Mitcu

Scenariu: Ileana Bîrsan, Claudiu Mitcu

Actori Principali: Mihai Moldoveanu


Galerie Foto:

  • Procesul (2017)
  • Procesul (2017)
  • Procesul (2017)
  • Procesul (2017)
  • Procesul (2017)
  • Procesul (2017)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Procesul (2017) Mihai Moldoveanu
Vezi tot genericul

Producători

We Are Basca

Distribuitori

Wearebasca

Subiect

După un lung șir de încercări de a-și demonstra nevinovăția, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că – în cauza Moldoveanu împotriva României – a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil. Acuzatul nu a avut avocat, nu a fost audiat și nu s-au administrat în mod direct probe. Documentarul îl urmărește pe Mihai Moldoveanu după eliberarea provizorie și se concentrează pe rejudecarea dosarului și consecințele noii sentințe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat și controversat, prin meandrele unei anchete penale care se extinde, transformând dosarul Moldoveanu într-un studiu de caz asupra funcționării  justiției în România.

Trivia

  • Prezentat la One World Romania 2017, secțiunea Work in progress.
  • Selectat la Zilele Filmului Românesc de la TIFF 2017, în competiția de lungmetraj.
Ileana Bîrsan despre film:
"De 20 de ani, din care mai bine de 16 în închisoare, Mihai Moldoveanu se zbate să-și găsească dreptatea. Dosarul destul de stufos al proceselor lui conține foarte multe erori și insuficiente probe pentru condamnarea pentru omor deosebit de grav. Deși procurorii și judecătorii care au condus la condamnările lui nu au vrut să depună mărturie în film, sperăm ca imaginile de arhivă să suplinească măcar parțial lucrarea sistemului, din anii '95 -'96, în acest caz. Ce este uluitor, limpede și înfricoșător, în același timp, este că în procesul de rejudecare, în anii 2014-2015, nu s-a făcut totul pentru aflarea adevărului"
Claudiu Mitcu despre film:
„Ce ne-a convins să facem un documentar despre cazul lui Mihai Moldoveanu a fost, pe de-o parte, îndârjirea, tenacitatea și deschiderea cu care acest om încearcă să-și dovedească nevinovăția de atâția ani”, declară regizorul, Claudiu Mitcu. „Pe de altă parte, de-a lungul procesului de rejudecare, am constatat că drumul către adevăr, deci și către justiție, este obstrucționat, că după 20 de ani apar și dispar hârtii oficiale sau elemente de probatoriu și nimeni nu se sesizează, că deși există o folie cu amprente care ar putea conține informații despre autorii crimei, nimeni, niciodată, nu a fost suficient de curios sau curajos să afle cui îi aparțin, în condițiile în care se știe că nu sunt nici ale celui decedat, nici ale celor condamnați”

Website

https://www.facebook.com/procesulfilm/
Procesul (2017) - Photo