REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film

Țara moartă (2017)

Dead Country

85 min. - Documentar - - 25.08.2017


Sinopsis : Colecția de fotografii a lui Costică Axinte este fundal vizual pentru o narațiune construită din întregistrări de arhivă și texte din jurnalul personal al doctorului Emil Dorian, ale cărui scrieri literare au fost interzise de regimul antisemit condus de Mareșalul Antonescu.

Regie: Radu Jude

Scenariu: Radu Jude

Actori Principali:


Galerie Foto:

  • Țara moartă (2017)
  • Țara moartă (2017)
  • Țara moartă (2017)
  • Țara moartă (2017)
  • Țara moartă (2017)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Vezi tot genericul

Producători

Hi Film Productions

Date de producție

Documentarul combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției Costică Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune.
Filmul este reaizat cu ajutorul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte
 

Subiect

Experiențele trăite în perioada respectivă sunt redate de albumul fotografic personal ce conține 84 de pagini și 327 de fotografii, marea majoritate fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată (albumul mai include desene/schițe, tăieturi din ziare). Printre cei fotografiați se regăsesc: Regele Ferdinand, Regina Maria, Prințul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu. Costică Acsinte a lăsat în urma sa mii de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice - multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“

Trivia

  • Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial. Odată cu începerea conflagrației mondiale, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale dar și pe cele ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi sau în unele cazuri, chiar ruși. 
  • Colecția Costică Acsinte, întinsă pe aproape șapte decenii, a fost redescoperită și restaurată de Mario-Cezar Popescu.
  • Înregistrări audio provenite de la Arhiva Națională de Film, cu jurnale de știri sau mesaje de propagandă din timpul lui Carol al II-lea, al legionarilor, al lui Antonescu și din vremea instalării comunismului.
  • Film proiectat la One World Romania 2017, secțiunea Work in Progress.

Țara moartă (2017) - Photo