REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAstra Film Festival 2017 - secțiunea „Viitorul e azi”


     Anul acesta, AFF revine cu a doua ediție a secțiunii intitulate VIITORUL E AZI, special dedicată noilor formate de documentar. Publicul festivalier va avea ocazia să vizioneze o selecție amplă de proiecte documentare situate în realitatea virtuală, dar și proiecții special prezentate în cinematograful dom, în cel mai variat și bogat program de cinema virtual, o experiență unică în România.
     Scopul aplicațiilor WebVR este de a simplifica accesul publicului la experiențele de realitate virtuală, indiferent de dispozitivul de vizualizare pe care îl au la îndemână, cască sau mijloace specifice jocurilor video. Trei filme sunt incluse în programul WebVR: Deprogrammed, care oferă perspectiva extremismului  în trei cazuri diferite, Tzina: Simfonia dorinței care permite vizitarea pieței Dizengoff din Tel Aviv, care nu mai există azi, Ursul 71 – perspectiva unei ursoaice grizzly care trăiește în Parcul Național Banff din Rockies Canadian.
     Realitatea virtuală este utilizată astăzi în diverse domenii, de la arhitectură,  modă, educație, medicină, până la afaceri, domeniul militar, jurnalism sau ONG-uri. Visul lui Bashir prelucrează povestea reală expusă prin animație a unui tânăr de 14 ani împușcat de un lunetist. Cei strămutați abordează poveștile a trei copii, supraviețuitori de război, provenind din locații diferite, despre viața lor de după război. La Auschwitz recreează prin intermediul realității virtuale experiențe și momente din trecut.
     Tematicile WebVR din programul festivalului implică și subiecte de actualitate în peisajul lumii contemporane ca protecția mediului înconjurător (Din adâncul albastrului), incluziune socială (Dragostea bunicii), drepturile femeii (Femei în mișcare), violența domestică (Scrisoare către tatăl meu) sau posibilitatea observării unui peisaj exotic și vibrant, cu o selecție de producții VR din Kenya (Fructele din Nairobi și O avertizare), Senegal (Celălalt Dakar) și Ghana (Spirit Robot).
     Anul acesta programul de realitate virtuală va include și trei producții autohtone: mărturia unuia dintre puținii supraviețuitori ai crimelor masive din 23 ianuarie 1941 conduse de membrii Gărzii de Fier în Pădurea Jilava, în Masacrul de la Jilava, Tovarășul AI aduce în percepția spectatorilor primul robot spion creat în era comunistă din România 1979, iar campania Vodafone Vezi în viitor ilustrează potențialul de a imagina meseriile viitorului.
     Detalii: www.astrafilm.ro
(25.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film festival 2017, festival de film documentar sibiu, realitate virtuala, webvr

Opinii: