REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Ziua 2 la AFF 2016: evenimente, muzică live și întâlnire cu Cristi Puiu


     Astra Film Festival 2016 continuă marți, 18 octombrie, cu o serie de evenimente cinematografice de top, întâlniri cu mari cineaști, programe speciale și spectacole de muzică live.
O capodoperă a documentarului, The Pearl Button / Nasturele de sidef în regia lui Patricio Guzman, distinsă cu Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, este proiectată la Sala Auditorium a ULBS de la ora 22:30. Filmul plonjează în apele tulburi ale dictaturii lui Pinochet, pe urmele ultimilor locuitori ai Țării de Foc.
     Regizorul Cristi Puiu, ”una dintre cele mai diferite și mai fascinante voci ale cinematografiei din secolul al XXI-lea” (publicația Sight & Sound editată de British Film Institute), membru în juriul AFF 2016 și autorul filmului care a deschis cea de-a 23-a ediție a festivalului, se întâlnește cu publicul la Salut Bistro (str. Cetății 13).

     Trei filme și un concert live invită publicul AFF 2016 să facă o incursiune în fabuloasa istorie a poporului armân la Sala Thalia. Armânii, popor vechi de mai bine de 2.000 de ani, au cunoscut vremuri de glorie care s-au încheiat demult, lăsând în urmă comunități nu prea mari, răspândite prin toți Balcanii. Despre istoria și limba lor se știu mai puține decât despre oricare dintre popoarele Europei.
Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos... și Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi au ca punct comun povestea fraților Manakia, pe care unii îi numesc Frații Lumière ai Balcanilor. Torna, torna, fratre! chestionează cât din identitatea și cultura armână s-a mai păstrat în zilele noastre. Fiecare proiecție va fi urmată de sesiuni de Q&A la care vor participa regizorii celor trei filme: Toma Enache, Eliza Zdru și Marian Voicu. Publicul are ocazia de a descoperi spiritul armânesc și prin muzică, printr-un concert de muzică armânească și o reprezentație live Mara & Band, programate de la ora 22:00.
     Vlogging-ul este un mod de exprimare apărut recent, un jurnal al zilelor noastre. Atunci când documentariștii recurg la acest mediu multimedia, ne putem aștepta ca filmele lor să aibă o oarecare greutate, atât în formă cât și în conținut. Trei documentare ce vor rula marți, 18 octombrie, la Teatrul Gong, încorporează în realizarea lor aceasta nouă modă din mediul virtual.
Alisa in Warland / Alisa în Țara Războiului este cronica unei perioade zbuciumate din viața regizoarei și descrie drumul ei de la Euromaidan către prima linie a războiului cu separatiștii din est. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Stephane Siohan, unul dintre personajele filmului.
Czech Against Czechs / Ceh contra cehi este un reportaj cinematografic care explorează xenofobia existentă în societatea cehă, din perspectiva experienței personale a regizorului acumulată în perioada în care a locuit alături de o comunitate de romi. Regizorul Tomas Kratochvil, prezent la Sibiu, va răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecției.
The Dazzling Light of Sunset / Lumina orbitoare a amurgului intră în culisele unei mici televiziuni locale din Georgia.
Detalii: astrafilm.ro

 
(18.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film sibiu 2016, cristi puiu, eliza zdru, fratii manakia, marian voicu, toma enache

Opinii: