REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmValentin Uritescu – Premiul Gopo 2017 pentru întreaga activitate


     Valentin Uritescu va primi „Premiul pentru întreaga activitate” la cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Național din Capitală.
     Actorul a avut o intensă activitate teatrală în spectacolele de pe scena Bulandra: „Luna dezmoșteniților” de Eugene O’Neill, „Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov, „A treia țeapă” de Marin Sorescu, „Dimineața pierdută” de Gabriela Adameșteanu, „Tartuffe” de Molière, dar și în piesele montate la Naționalul bucureștean: „Avram Iancu” de Lucian Blaga, „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, „Livada de vișini” de A. P. Cehov, „Numele trandafirului” de Umberto Eco, „Nunta lui Krecinski”, „Take, Ianke și Cadîr”, „Crimă pentru pământ” sau „Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt și rolurile din piesele „Ultima noapte a lui Socrate” de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar și „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, la Teatrul Levant.
     Valentin Uritescu s-a remarcat în zeci de filme dintre care amintim: Concurs (regia Dan Pița), Ochi de urs (regia Stere Gulea), Întoarcerea din iad (regia Nicolae Mărgineanu), Fapt divers (regia Andrei Blaier), Noi, cei din linia întâi (regia Sergiu Nicolaescu), Flăcări pe comori (regia Nicolae Mărgineanu), A unsprezecea poruncă (regia Mircea Daneliuc), Balanţa (regia Lucian Pintilie), Cel mai iubit dintre pământeni (regia Șerban Marinescu), Examen (regia Titus Muntean).
     De-a lungul carierei, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului” (2004), premiile Asociației Cineaștilor din România pentru rolurile din Noi, cei din linia întâi și Domnişoara Aurica sau ale Uniunii Cineaștilor din România pentru Momentul adevărului, A unsprezecea poruncă, Rămânerea, Șobolanii roșii.
     În 2011, Valentin Uritescu a debutat în lumea literară cu volumul autobiografic „Așa sunt eu, prost!”, iar doi ani mai târziu continuă cu „Să ai grijă de cel bun din tine”, cartea de amintiri dedicată tatălui său. Ambele apărute la Editura Humanitas. Anul trecut, artistul a lansat și volumul „Bântuit de vieților altora”, memorii apărute la Editura Ars Docendi.
     Detalii: Premiilegopo.ro
(13.03.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: premiile gopo 2017, premiul gopo pentru inreaga activitate, valentin uritescu

Opinii: