REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmNominalizările la Premiile Gopo 2017


     Bacalaureat (regia Cristian Mungiu),  Câini (regia Bogdan Mirică), Două lozuri (regia Paul Negoescu), Inimi cicatrizate (regia Radu Jude) și Sieranevada (regia Cristi Puiu), intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.
     21 de lungmetraje românești lansate în cinematografele autohtone în 2016 au fost luate în considerare, de juriul din acest an, pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a XI-a ediții a Premiilor Gopo.
     Cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Național din Capitală.
     Sieranevada și Câini intră în cursă pentru 13 trofee Gopo, cele două lungmetraje fiind nominalizate la categorii precum: „Cel mai bun film”, „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun scenariu”, „Cea mai bună imagine” sau „Cel mai bun actor în rol principal”.
     O situație inedită este înregistrată la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar” unde lupta se va da între patru actrițe din lungmetrajul Sieranevada - Tatiana Iekel, Cătălina Moga, Ana Ciontea, Judith State - și Viorica Geantă Chelbea nominalizată pentru rolul din Miracolul din Tekir (regia Ruxandra Zenide).
     La categoria „cel mai bun regizor” au fost nominalizați: Cristian Mungiu (Bacalaureat), Adrian Sitaru (Ilegitim), Cristi Puiu (Sieranevada), Bogdan Mirică (Câini) și Radu Jude (Inimi cicatrizate).
     Mimi Brănescu (Sieranevada), Adrian Titieni (Bacalaureat), Bogdan Dumitrache (Dublu), Gheorghe Visu (Câini) și András Hatházi (Orizont) sunt cei cinci nominalizați care își pot adjudeca trofeul Gopo pentru „Cel mai bun actor principal”.
     Statueta Gopo pentru „Cea mai bună actriță în rol principal” poate fi câștigată de Medeea Marinescu (03.ByPass), Dana Dogaru (Sieranevada), Maria Drăguș (Bacalaureat), Rodica Lazăr (Orizont) sau de Alina Grigore (Ilegitim).
     Câini, filmul regizat de Bogdan Mirică, a fost nominalizat și la categoria „Cel mai bun debut” alături de lungmetrajele Dublu (regia Catrinel Dănăiață) și Discordia (regia Ion Indolean).
     Adrian Titieni intră în cursa și pentru trofeul Gopo pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”. La această secțiune el a fost propus pentru rolul din lungmetrajul lui Adrian Titieni, Ilegitim. Lista este completată de Vlad Ivanov (Câini), Şerban Pavlu (Inimi cicatrizate), Petre Ciubotaru (Bacalaureat) și Sorin Medeleni (răposatul actor din Sieranevada).
     Camera obscură (regia Gheorghe Preda),  Doar o răsuflare (regia Monica Lăzurean-Gorgan), Imagini din vis (regia Sorin Luca), În căutarea tatălui pierdut (regia Ionuț Teianu) și Varză, cartofi şi alţi demoni (regia Șerban Georgescu) sunt cele cinci producții ce pot fi votate la categoria „Cel mai bun documentar”.
     În lupta pentru trofeul Gopo pentru „Cel mai bun film european”, juriul a nominalizat următoarele pelicule: Fiul lui Saul / Saul Fia (regia László Nemes), Toni Erdmann (regia Maren Ade), Mlaștina / La Isla Minima (regia Alberto Rodríguez), Despre oameni și oi / Rams (regia Grímur Hákonarson) și Un porumbel cugetând pe o ramură / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (regia Roy Andersson).
     În perioada următoare, aproximativ 500 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitați să desemneze câștigătorii trofeelor Gopo 2017.
     Acest lucru va fi realizat printr-un sistem de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță - PwC România.
     Detalii: Premiile Gopo
(23.02.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bacalaureat film, inimi cicatrizate film, nominalizari premiile gopo, premiile gopo 2017, sieranevada film

Opinii: