REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBalanţa (1991)

The Oak

105 min. - Dramă Film politic - AP 12 - 26.10.1992

Sinopsis : Povestea unei tinere absolvente care se luptă cu structurile imobile ale societății din ultimii ani ai perioadei comuniste. Adaptare după romanul cu acelaşi titlu de Ion Băieşu, ”Balanța”, dezvoltare a nuvelei ”38 cu doi”, care a fost ecranizată în Mere roșii, regizat de Alexandru Tatos.

Regie: Lucian Pintilie

Scenariu: Lucian Pintilie, Ion Băieșu

Actori Principali: Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan


Galerie Foto:

 • Balanţa (1991)
 • Balanţa (1991)
 • Balanţa (1991)
 • Balanţa (1991)
 • Balanţa (1991)
 • Balanţa (1991)
 • Balanţa (1991)
 • Balanţa (1991)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Maia Morgenstern Nela
Răzvan Vasilescu Mitică
Victor Rebengiuc Primarul
Vezi tot genericul

Producători

Parnasse Production, Scarabée Films, MK2 Production, La Sept Cinéma, Canal+, Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii România

Date de producție

Ecran normal, color. Locuri de filmare: Bucureşti, Copşa Mică, zona Braşov. Film în două variante: lungă 130 min. și scurtă 105 min.

Distribuitori

Transilvania Film

Festivaluri, premii

 1. 1992 - UCIN - Premiile pentru regie, scenariu (Ion Băieşu - in memoriam), rol principal feminin (Maia Morgenstern), rol principal masculin (Răzvan Vasilescu), rol secundar masculin (Victor Rebengiuc)
  1992 - Geneva - Premiul pentru interpretare feminină (Maia Morgenstern)
  1993 - Berlin - Premiul "Felix” pentru cea mai bună interpretare feminină (Maia Morgenstern)

Replici

„Nu zi nici da, nici nu, fii ambiguu."
„Românul e un om blând!” 

Trivia

 • Titluri scenariu: „Trist an şi solda-i mică",  „Deşteaptă-te, române"
 • Lucian Pintilie la conferinţa de presă: „Mitică c’est moi”
Opinia criticului
"Chiar dacă nu mai are impactul năucitor de la premieră, când încă mai savuram loviturile la gioale date trecutului, Balanţa (versiunea lungă, să ne-nţelegem, nu scurtătura cu sora securistă) rămâne cel mai cool film al unui regizor care e oricum, numai cool nu e. Meritele se împart egal între Ion Băieşu, care a scris nuvela, Pintilie, care a găsit în poveste vehiculul perfect pentru furia lui mocnită, şi Maia Morgenstern, a cărei frenezie demolatoare şi apetit pentru rebeliune trag tot filmul după ea într-un montagne-russe dement. Până şi scenele ei de calm sunt aparente, părând mai degrabă izbucniri filmate cu încetinitorul. Scene cool? Maia plimbându-şi tatăl în bor­canul de Nescafe. Maia în tren, spunând "Mi-e frică de şerpi". Maia întinzându-se pe trotuar în faţa Miliţiei. Şi-aş ţine-o tot aşa, dar am să închei cu replica mea favorită: "Nu zi nici da, nici nu, fii ambiguu." Deşi ştiu că alţii o preferă pe aia cu geniul, nebunul şi normalul din final." (Mihai Chirilov, Re:Publik mai 2005)

Balanţa (1991) - Photo