REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Momentul adevărului (1989)

Justice

182 min. - Film istoric - AG - 28.01.1991

Sinopsis : Filmul plaseaza actiunea in momentele tulburi ale istoriei romanilor care culmineaza cu Marea Unire de la Alba Iulia. Personajul principal este Iuliu Maniu, marele politician taranist si unul dintre cei mai mari oameni politici din istoria Romaniei.

Regie: Andrei Blaier

Scenariu: Titus Popovici

Actori Principali: Dorina Lazăr, Irina Petrescu, Ilinca Goia



Distribuție:

Dorina Lazăr Mama
Irina Petrescu Ilonca
Ilinca Goia Ileana
Vezi tot genericul

Producători

Casa de filme 5

Date de producție

Cinemascop, color, 21 acte, 4964 m.

Distribuitori

Româniafilm

Festivaluri, premii

  1. 1990 - Costineşti - Premiile pentru muzică şi montaj
    1991 - UCIN - Premiul special de interpretare (Valentin Uritescu)

Trivia

  • Titlu de lucru: ”Dreptatea”
Opinia criticului
„Asta da „minciună mare cât secolul"... Care, în plus, are neşansa să ne intre sub ochi exact în acest moment care se străduie să rămână al... adevărului.
S-a chemat iniţial Dreptatea, a fost bine moşit ca să iasă pe gustul unic al comanditarului. Poate de aceea i s-au şi dat bani cu ghiotura, 25 de milioane, dacă nu chiar peste. Aşa, să combată tare.
Din acest punct de vedere, nu-i putem reproşa acestui re-botezat Momentul adevărului că ar fi economisit mijloacele sau ar fi înşelat încrederea „celui mai iubit spectator”. Asistăm la o poveste lungă şi încâlcită, în care comuniştii avant la lettre par a se bucura la gândul că anul 1918 le aducea pe lume veritabilul lor Mesia. Şi dă-i cu principiile zise socialiste, şi dă-i cu fuDULEAla naţională turnată în pilde care mai de care mai înţelepte Totul (să facem totul, nu?) într-o glazură pretenţioasă, cu decoruri di granda, cu multe şi străvezii efecte de butaforie, dar cu mare grijă, nu care cumva să apară, ori numai să se pomenească personaje pe cât de reale în plan istoric, pe atât de indezirabile cui ştim noi." (Bogdan Burileanu)