REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



TIFF 2017: Avanpremiere „Breaking News” și „Aniversarea”


     Festivalul Internațional de Film Transilvania, prin secțiunea Zilele Filmului Românesc, este locul de lansare al celor mai recente scurtmetraje și lungmetraje românești. Ediția de anul acesta a adus publicului două calupuri de scurtmetraje românești, filme documentare prezentate în premieră internațională (Ouăle lui Tarzan, Planeta Petrila, Procesul), precum și avanpremierele a două lungmetraje de ficțiune: Breaking News (regia  Iulia Rugină) și Aniversarea (regia Dan Chișu).
     Cele două filme au fost proiectate în seara zilei de 9 iunie, la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca, iar ulterior vizionării echipele au urcat pe scenă pentru o scurtă discuție cu publicul.
     Breaking News este cel de-al treilea lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină, după Love Building și Alt Love Building. Scenariul a fost scris de regizoare, împreună cu Oana Răsuceanu și Ana Agopian, iar filmările au avut loc în luna ianuarie anului 2016. Andi Vasluianu are rolul principal, cel al unui reporter de televiziune. Filmul a fost prezent în competiția Festivalului Internațional de Film de la Kalovy Vary la scurt timp după TIFF, unde Voica Oltean, tânăra actriță din Breaking News, a câștigat Mențiune specială pentru debut.

     Aniversarea, peliculă scrisă și regizată de Dan Chișu, este povestea sărbătoririi unui bătrân de 94 de ani, Radu Maligan (Mircea Albulescu), ocazie cu care rudele și foștii colegi de serviciu ai patriarhului organizează o reuniune de familie, care nu decurge conform așteptărilor. Filmările au avut loc în 2015, iar echipa AaRC a fost prezentă pe platouri pentru a realiza un reportajAniversarea este ultimul film în care a jucat regretatul actor Mircea Albulescu.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(03.08.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aniversarea film, breaking news film, dan chisu, iulia rugina, tiff 2017, transilvania film festival 2017

Opinii: