REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTIFF 2017: „Procesul” de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan


     Procesul, un documentar realizat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan, a avut premiera în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care s-a desfășurat între 2 și 11 iunie la Cluj-Napoca. Filmul mai avusese parte de o proiecție specială, la One World Romania 2017, când a avut loc o vizionare work-in-progress a unui fragment de 20 de minute, urmată de o discuție cu cei doi realizatori și procuroarea Alexandra Carmen Lăncrănjan.
     Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan au început să documenteze cazul lui Mihai Moldoveanu în 2013, când bărbatul tocmai fusese eliberat din penitenciar, ca urmare a deciziei CEDO, conform căreia nu avusese parte de un proces echitabil.
     De la punerea sub acuzare și arestarea în ianuarie 1996 și până în prezent, Mihai Moldoveanu a epuizat toate resursele legale posibile pentru a-și demonstra nevinovăția. Crima de care era acuzat – uciderea cu brutalitatea a unui șofer de taxi – s-a petrecut la Oradea, în noaptea de 31 octombrie 1995, când doi prieteni de-ai bărbatului au tâlhărit un alt taximetrist care a scăpat cu viață. Mihai Moldoveanu nu a fost cu prietenii lui nici la tentativa de jaf împotriva șoferului, nici nu recunoaște crima celuilalt taximetrist. De altfel, din dovezile care par să fi existat, este neclar cine a fost făptașul acestei crime. Tribunalul din Bihor l-a condamnat la 25 de ani de închisoare în 1998, Curtea de Apel l-a achitat și Curtea Supremă de Justiție a revenit la sentința inițială – 25 de ani.
     Documentarea Ileanei Bîrsan și a lui Claudiu Mitcu a început chiar în momentul eliberării lui Mihai Moldoveanu, ceea ce le-a permis să asiste la procesul de rejudecare a cazului din 1995, în ciuda faptului că nu puteau filma ședințele de judecată, conform legislației actuale. La finalul rejudecării, instanța a hotărât, încă o dată, condamnarea bărbatului, deși felul în care au folosite probele din acest dosar par cel puțin chestionabile. Între timp, Mihai Moldoveanu a fost eliberat condiționat și a absolvit Facultatea de Drept.
     Cu ocazia premierii din cadrul TIFF 2017, Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan au acordat echipei AaRC un interviu în care au vorbit despre ce i-a interesat la acest caz, cât de dificil a fost să structureze filmul în lipsa mărturiilor celorlalți oameni implicați în proces (ceilalți doi inculpați din dosar, judecătorii sau procurorii) și care sunt așteptările lor de la acest documentar. 
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

 
(07.07.2017)

Cuvinte cheie: claudiu mitcu, documentar romanesc, ileana birsan, mihai moldoveanu, procesul film, transilvania film festival 2017, zilele filmului romanesc tiff 2017

Opinii: