OWR 2017: „Procesul”, de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan
de Andra Petrescu
Mihai Moldoveanu a fost acuzat și arestat în ianuarie 1996 pentru uciderea unui șofer de taxi în noaptea de 31 octombrie 1995, crimă pe care susține că nu a comis-o. După prima sentință de 25 de ani dată de Tribunalul Bihor în 1998, Curtea de Apel l-a achitat pe Moldoveanu pentru ca la Curtea Supremă de Justiție să revină la condamnarea inițială de 25 de ani. În 2012, CEDO a stabilit că procesul în urma căruia Moldoveanu a fost condamnat nu a fost echitabil, conform „art. 6 alin. 1 (in ceea ce privește condamnarea sa de către Curtea Suprema de Justiție fără a fi fost audiat și fără a fi fost administrate în mod direct probe) și art. 3 lit. c) din Convenție (în ceea ce privește lipsa sa de apărare) cu prilejul soluționării recursului de către Înalta Curte.” (Hotnews.ro).
Dar ce s-a întâmplat mai exact în noaptea de 31 octombrie 1995? Pe scurt, doi taximetriști orădeni au fost victimele unor agresiuni: unul dintre ei a scăpat și anunțat poliția (ajutând la prinderea făptașilor) și unul a murit după ce a fost lovit de 20 de ori cu un cuțit. Cei doi inculpați, Gabriela Rotariu și Georgică Honciuc, au recunoscut jaful asupra primului șofer, dar au negat că ar fi fost implicați în uciderea celuilalt. Mihai Moldoveanu, prieten cu cei doi, se întâlnise în noaptea respectivă cu aceștia, dar, susține el, nu a fost implicat nici în tâlhărie, nici în crimă, așa cum a fost acuzat. În cadrul Festivalului One World Romania 2017, Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan au arătat un fragment de 20 de minute din Procesul, un documentar care urmărește cazul lui Mihai Moldoveanu, folosind materiale din arhiva poliției (înregistrările video făcute de poliție pentru reconstituirea faptei, interogatorii filmate), filmări din perioada rejudecării procesului și interviuri cu cei implicați (dintre cei care și-au dat acordul). E complicat să reconstitui o întâmplare – fie că vorbim de crimă, fie că vorbim despre procese – la o distanță atât de mare de timp, și, cel mai probabil, investigația depinde de multiplele povestiri ale celor implicați (inculpatul, avocații, procurorii, materialele video din timpul anchetei, mărturii etc) și de confruntarea acestora cu legile și procedurile în vigoare la timpul respectiv. Miza cea mai mare a acestui documentar mi se pare tocmai felul în care va naviga printre toate aceste narațiuni în chestionarea unui sistem judiciar care dă semne să nu fi fost echitabil. Mihai Moldoveanu a fost eliberat în 2012 după hotărârea CEDO și recondamnat la rejudecarea procesului. Între timp, el a fost eliberat condiționat.
Procesul, o producție Wearebasca, a fost prezentat în cadrul secțiunii work-in-progress, vizionarea fiind urmată de o discuție cu Ileana Bîrsan, Claudiu Mitcu și procuroarea Alexandra Carmen Lăncrănjan și moderată de Alexandru Solomon.
Imagine: Valeriu Ciubotaru