REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Marița” și „Breaking News”, premiate la Karlovy Vary 2017


     La cea de-a 52-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary au participat trei filme românești: Marița (regia Cristi Iftime), Breaking News (regia Iulia Rugină) și Ouăle lui Tarzan (regia Alexandru Solomon).
     Marița, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, produs de Ada Solomon, a câștigat Marele Premiu al Juriului FEDEORA (Federation of Film Critics of Europe and the Mediteranean) pentru cel mai bun film din competiția „East of the West”, secţiune dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film. În motivația juriului  se precizează că „simplitatea regiei acestei opere de început, concentrată pe viața de fiecare zi a unei familii ai cărei membri, deși sunt despărțiți după divorțul părinților, atunci când se întâlnesc, se bucură în mod spontan de energia pozitivă care își face loc în viața lor“. 
     La gala de premiere au participat Cristi Iftime, Ada Solomon, Adrian Titieni, producătorul executiv Ioana Lascăr, monteurul Dragoş Apetri, directorul de imagine Luchian Ciobanu şi sound-designerul Dan-Ştefan Rucăreanu.
     Voica Oltean a primit Mențiune Specială pentru debut cu rolul din Breaking News, film regizat de Iulia Rugină și produs de Tudor Giurgiu, inclus în competiția principală a festivalului. În drama despre un jurnalist forțat să facă un reportaj in memoriam după moartea tragică a operatorului său, Andi Vasluianu interpretează rolul principal, alături de adolescenta în vârstă de 16 ani, Voica Oltean. Tânăra avea 15 ani când a ajuns pe lista scurtă pentru rolul din film. Castingul s-a făcut prin mai multe trupe de teatru de liceu, iar Voica a fost descoperită la Liceul de muzică ”Dinu Lipatti” din București.
     Din echipa prezentă la festival au făcut parte Iulia Rugină, scenarista Ana Agopian, producătorii Tudor Giurgiu și Bogdan Crăciun, Andi Vasluianu și Voica Oltean, editorul Cătălin Cristuțiu, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, scenografa Andreea Popa și sunetistul Alex Dumitru. Deplasarea echipei la festivalul de film Karlovy Vary a fost posibilă cu sprijinul CNC, UCIN și ICR. 
 
     Detalii: www.kviff.com
(09.07.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: breaking news film, festivalul international de film de la karlovy vary 2017, marita film, voica oltean

Opinii: