REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTIFF 2016 – cine-concerte, premiere naționale și invitați speciali


     Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie), ajuns la cea de-a 15-a ediție, se deschide pe 27 mai seara, cu filmul 6,9 pe scara Richter, în prezența lui Nae Caranfil, un spectacol stradal cu acrobați al francezilor Transe Express, cine-concerte, un weekend la Castelul TIFF și alte surprize.
     248 de producții - dintre care 216 lungmetraje și 32 de scurtmetraje - din 64 de țări vor rula pe ecrane și circa 850 de invitați români și străini vor ajunge la Cluj în timpul festivalului. 20 de locații vor găzdui proiecții și evenimente speciale, iar mai mult de 300 de voluntari vor asigura buna lor desfășurare, alături de echipa TIFF.
     Vor sosi la Cluj, special pentru TIFF, Iain Smith, unul dintre cei mai influenți și prolifici producători de film europeni, care va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale. Vor fi celebrate pentru întreaga carieră și actrițele Carmen Galin, care va fi distinsă cu Premiul de Excelență, și Lujza Orosz, căreia îi va fi înmânat Premiul pentru întreaga activitate.
     Un invitat aparte este Richard Peña, mare iubitor de cinema românesc, profesor la Columbia University și fost director de program al Film Society of Lincoln Center, care a curatoriat secțiunea Midnight Delirium și va juriza competiția din Zilele Filmului Românesc. Printre invitații români vor fi: Cătălin Cristuțiu, membru al juriului competiției, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Vlad Ivanov, Dragoș Bucur, Tudor Chirilă, Pavel Bartoș, Monica Bîrlădeanu, Maria Popistașu, Cosmina Stratan, Olimpia Melinte, Diana Cavaliotti, Cuzin Toma, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Gabriel Achim, Paul Negoescu, Bogdan Mirică, Dan Chișu, Dorian Boguță.
     Carmen Galin va povesti despre rolul său memorabil din Faleze de nisip (1982) sâmbătă, 4 iunie, de la 15.00, la Cinema Victoria, iar actrița Luija Orosz va lua parte la proiecția peliculei Urgia (1978) vineri, 3 iunie, ora 14.30, la Cinema Arta.
     Un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa, pe 4 iunie, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineaști și apropiați vor participa la proiecția câtorva dintre filmele sale scurte. În parteneriat cu Discovery România, TIFF îi va dedica o proiecție specială primului cosmonaut român care a zburat în spațiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiecția filmului Operation Avalanche (SUA), precedat de scurtmetrajul Opt zile în cosmos (arhiva Sahia Film), sâmbătă, 28 mai, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților.
     La 10 ani de la lansare, echipa Legături bolnăvicioase (regia Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat și în varianta pentru persoane cu deficiențe de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Mărăști.
     De asemenea, TIFF-ul continuă proiectele obișnuite ale festivalului cu a 8-a ediția de EducaTIFF, a 14-a ediție a Let’s Go Digital, al 5-lea an de Transilvania Talent Lab, Transilvania Pitch Stop, The Pitch și Competiția locală (în care au fost înscrise 23 de producții clujene).
     În programul 10 pentru FILM, zece dintre cei mai talentați actori de pe scenele din țară, care nu au avut până acum șansa afirmării pe marele ecran, vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul și profesioniștii din cinematografie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.
     Detalii: Tiff.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: carmen galin, documentare sahia, lujza orosz, ovidiu bose pastina, tiff 2016, zilele filmului romanesc tiff 2016

Opinii: