REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTIFF 2016 – Producțiile selectate la Zilele Filmului Românesc


     28 de producții, unele aduse în premieră mondială la Cluj, vor fi proiectate în secțiunea Zilele Filmului Românesc, între 2 și 4 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie).
     Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu, este o comedie produsă independent de actorii Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, după un scenariu inspirat de nuvela „Două loturi”, de I.L. Caragiale. Tânărul clujean Ion Indolean debutează în regie cu Discordia, un film independent, plin de referințe cinefile, despre trei zile din viața unui cuplu afectat de rutină. De prima vizionare cu public va avea parte și Ultima zi, al doilea lungmetraj al lui Gabriel Achim, o comedie neagră despre credință și sfidare, fidelitate vs. infidelitate, cu Doru Ana și Mimi Brănescu pe afiș. 
     Documentarul În căutarea tatălui pierdut, regizat de Ionuţ Teianu, urmărește lupta lui John Moore pentru a fi recunoscut drept fiul lui Constantin Brâncusi, o luptă care pune într-o perspectivă nouă moștenirea marelui artist. O altă premieră românească este Afacerea Est, al doilea lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, o comedie neagră plină de umor și situații absurde despre doi bărbați care, confruntați cu sărăcia și cu lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri. Regizorul Sorin Luca va prezenta un documentar inedit despre părintele muzicii electronice din România, Rodion-Ladislau Roșca, intitulat Imagini din vis.
     Va ajunge la TIFF, la scurtă vreme după premiera mondială în Un Certain Regard la Cannes, debutul regizorului Bogdan Mirică, Câini, inclus și în competiția oficială TIFF. Tot de la Cannes, unde concurează pentru trofeul Palme d’Or, ajunge la TIFF și Sieranevada (regia Cristi Puiu), într-o proiecție de gală în prezența echipei. Clujenii vor avea ocazia să vadă și cel mai recent lungmetraj al regizorului Marian Crișan, Orizont, dar și Ilegitim (regia Adrian Sitaru), distins cu Premiul C.I.C.A.E la Berlinale 2016.
     Docudrama animată Muntele magic, regizat de Anca Damian, prezintă călătoria lui Adam Jacek Winker prin aproape o jumătate de secol de istorie. În competiție va intra și Cinema, mon amour (regia Alexandru Belc), film ce reunește poveștile din spatele cinematografelor de stat abandonate din România, prin intermediul protagonistului Victor Purice.
     Cele 16 scurtmetraje din competiția Zilele Filmului Românesc sunt deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, realizate de regizori precum: Gabi Şarga, Cătălin Rotaru, Roxana Stroe, Andrei Gruzsniczki, Ruxandra Ghițescu, Tudor Botezatu, Radu Potcoavă, Constantin Popescu, Ana-Maria Comănescu, Andrei Crețulescu, Norbert Fodor, Mihai Radu Dan, Goran Mihailov, Matei Lucaci-Grunberg, Raluca Ungureanu, Cecilia Ștefănescu, Pavel Cuzuioc și Visky Abel. În premieră națională va fi adus 4:15 p.m. sfârşitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, selecționat în competiția de scurtmetraje de la Cannes. Tot la TIFF, scriitoarea Cecilia Ștefănescu va debuta în regie cu filmul scurt Ferdinand 13. O noapte în Tokoriki, de Roxana Stroe, a obținut Premiul Special al secțiunii Generation 14plus la Festivalul de la Berlin.
     Juriul Zilelor Filmului Românesc este format din Richard Peña, Urszula Śniegowska și Guillermo Goldschmidt.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: caini film, premiere romanesti la tiff 2016, sieranevada film, tiff 2016, zilele filmului romanesc 2016

Opinii: