REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



“Str. Drapelului Nr. O”, selecționat la Nederlandse Film Festival


Str. Drapelului nr. 0, proiectul de disertație al Ancăi Oproiu, a fost selectat la Nederlandse Film Festival - secțiunea Film Studențesc, care va avea loc în perioada 24 septembrie - 03 octombrie, în Utrecht.

     Anca este licențiată în regie la UNATC București și masterandă la Nederlandse Film En Televisie Academie, în Amsterdam. Echipa filmului este formată din: Anca Oproiu (regie, producție, scenariu), Andreea Ignat (scenariu), Ana Răduleț (producător executiv), Tudor Panduru (imagine), Bogdan Costea (scenografie), Florina Isai (costume), Letiția Ștefănescu (montaj), Mihai Popa (montaj și sunet), Daniel Olteanu (sunet), Andrei Brovcenco (VFX) și dintr-o grămadă de colegi și prieteni binevoitori ai Ancăi, mulți dintre ei studenți sau foști studenți la UNATC. 
Din distribuția filmului fac parte: Costică Drăgănescu, Olga Delia Mateescu, Constantin Bărbulescu, Andrei Huțuleac, Andrei Morariu, Oana Popescu, Irina Bucescu, Ioana Chițu, Alexandru Georgescu, Toma Cuzin, Corneliu Ulici.

     O fostă Miss Litoral, un inspector feroviar pensionat, un vânător singuratic, o bucătăreasă exaltată, un pionier îndrăgostit și două surori gemene nonidentice au un birou milițienesc conspirativ secret în apartamentul de la parter, într-un orășel-fantomă din toamna lui 1985. Din păcate pentru personajele conspirative și plictisite, rata criminalității în acest oraș uitat de lume, Triumf, este aproape inexistentă, așa că ei riscă să-și piardă activitatea prețioasă pentru că n-au niciodată nimic de raportat și pe nimeni de arestat.     Scenariul filmului a avut ca punct de plecare lucrarea de cercetare a Ancăi Oproiu din cadrul facultății din Olanda și anume „Culoarea ca personaj” sau cum poți însufleți sau crea personalitatea unei culori in film. Inițial, scenariul nu avea legatură cu epoca comunistă. Regizoarea spune că „nu aceasta este miza filmului, dar consider că plasarea poveștii în această perioadă ne-a schimbat foarte mult direcția dramaturgică. Dintr-o dramă ușor nostalgică am schimbat registrul către o comedie colorată, alegere de care am fost cu toții încântați pe parcursul producției.”
     
     Despre producție, Anca spune că știa “de la bun inceput că reconstituirea unei lumi comuniste colorate și absurde,cu toate detaliile ei, de la limbaj, la costume, la emisiuni tv, ziare, pepsi cola si multe alte mici clișee devenite simboluri ale epocii de aur, cu fonduri limitate, nu va fi de departe ușor. Totuși ne-am gândit să ne asumăm acest risc, să uităm de cheltuieli, să ne descurcam cu ce avem pentru a aduce această poveste la viață. După ce am adus mobilă din diferite colțuri ale țării, am scotocit prin poduri după hainele bunicilor, am construit șase apartamente în două camere, am furat goblenurile și mileurile mamelor, am printat fotografii imense cu dictatori comuniști, am încercat să transportăm un păun împăiat gigantic care n-a încăput într-o mașină mică, am dat foc unui pom de Crăciun, am făcut nesfârșite promisiuni unor oameni care au așteptat răbdători un fel de miracol ca s-o scoatem la capăt, am reușit să filmăm totul și in cele din urma l-am și montat și colorizat.”
     Filmul a ajuns la Keep en Eye Filmacademie Festival în Amsterdam, la Festivalul de Film Victoria și la Filmul de Piatra, de unde s-a intors și cu premiul special al juriului pentru cel mai bun scenariu. Str. Drapelului nr. O va fi proiectat și în Acuarela (spațiu alternativ din București), parte dintr-o proiecție specială a Bucharest Comedy Week, alături de alte scurtmetraje de gen.

 
         
           


Cuvinte cheie: acuarela, anca oproiu, nederlandse film festival, scurtmetraj romanesc, strada drapelului nr 0, tudor panduru, unatc

Opinii: