REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



​Stilul nu se copiază


     Un cineast autentic nu se află niciodată în căutare de un limbaj. El ajunge să se ex­prime cinematografic, așa cum oricine se ex­primă într-o limbă maternă. El nu optează pentru un limbaj și nu adoptă un limbaj. Lim­bajul cinematografic este ca și stilul, un dat, la care se ajunge printr-un metabolism in­controlabil, al datelor genetice și al celor de cultură.
     Orice altă cale de ajungere la un limbaj ci­nematografic este falsă. Calea cea falsa duce la exprimări uneori căutate și prețioase, al­teori sumare și precare, ca orice exprimare într-o limbă de împrumut. Gândim în limba maternă și facem tot în limba maternă. Limbajul cineastului vine din interior către exterior, pornește din adânc, de la problema­tică și urcă la suprafață în expresia sintetica a filmului. Nu se poate despărți modalitatea ideatica de modalitatea estetică în gândirea unui cineast.
     Ca în oricare artă, și în arta filmului se vine cu o zestre genetica și cu o biografie spiritu­ală corespunzătoare. Cu o biografie și nu doar cu o autobiografie. Pasiunea și vocația nu sunt de ajuns, să ferească soarta o cinematografie de cei cu vocație puternica și fără talent. Și să ferească aceeași soarta bună un talent veritabil de lipsa de vocație. S-au văzut și din astea.
     Regia de film ca și scenaristică sunt dome­nii care, asemenea tuturor domeniilor artei, nu pot fi acoperite doar prin simpla cunoaș­tere a ceea ce se cheamă meserie. Aceasta asigură un stadiu primar de exprimare egală cu ceea ce ar fi alfabetizarea pentru un pre­tendent la literatură. Cunoașterea alfabetului le poate așeza în postura de cititor, dar nu și de scriitor. Cunoașterea meseriei filmului te poate recomanda drept un meseriaș cinema­tografic, adică apt pentru una din profesiile domeniului sau drept un spectator avizat. Dar nu ajunge pentru a fi creator de film. După atâția ani de experiență cinematografică mă întreb dacă aș ști să selecționez un tânăr candidat la regia de film... Ce poate ști acel tânăr, oricât de cinefil ar fi, ce este în fond această artă, atât de necunoscută pentru oricine nu o cunoaște dinlăuntrul zidurilor ei? Și când spun ziduri, nu mă refer la incinta studiourilor.
     A iubi filmul ca spectator nu înseamnă de­loc un argument pentru trecerea cuiva în postura de cineast. Un paradox: cineaștii nu sunt obligatoriu și mari cinefili.
     Mai mult decât către celelalte arte, drumul către film este plin de semne de întrebare și e minat de surprize de tot felul. Acest drum poate duce și a dus de foarte multe ori ni­căieri, chiar dacă acest nicăieri a însemnat câteodată chiar platoul de filmare. Cu sau fără avertismentele mele, știu că tot mai mulți tineri vor dori să se îndrepte către această arta. Experiențele nici unui părinte n-au scu­tit copiii de propriile lor experiențe. Probabil fiindcă nu numai un limbaj sau un stil nu se copiază, dar nici viața nu se copiază.
     Și-o asumă fiecare. Și e bine că e așa.
(Cinema nr. 1, ianuarie 1987)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: malvina ursianu, regizorii nostri

Opinii: