REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Programele tematice BIEFF 2017 (28 martie – 2 aprilie)


     Cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București debutează marți, 28 martie, cu Endless Poetry, cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky. Evenimentul are loc în cadrul Galei de deschidere BIEFF 2017, marți, 28 martie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului.
     Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam revine la BIEFF cu programul  Emotional Bodies, dedicat intersecției dintre cinema și coregrafie, cu un focus asupra corporalității și identității – ce va fi proiectat miercuri, în a doua zi de festival, de la ora 18:00, la Cinema Elvire Popesco și joi, 30 martie, la 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului.
     Miercuri, 29 martie, competiția internațională debutează la ora 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu programul The Alchemy of the Frame, o explorare a nelimitatului și mereu surprinzătorului potențial creativ al limbajului cinematografic. Tot în prima zi de competiție, miercuri, de la 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului va fi prezentat programul Cutting the Cord, despre legăturile familiale și sociale, care au rol decisiv în programarea a cine suntem și ce putem deveni, și despre natura lor profund contradictorie. Semnat de Alexandru Petru Bădeliță – unul dintre cei mai prezenți realizatori români în selecția BIEFF de-a lungul anilor – I Made You, I Kill You face cronica tulburătoare a copilăriei autorului, într-un adevărat exercițiu de auto-exorcizare.
     Zilele de miercuri și vineri propun programul de competiție You Are Another Me, care dă și numele temei acestei ediții BIEFF. Filmele din această secțiune chestionează noțiunea de frontieră și dizolvă barierele din calea înțelegerii tragediei Celuilalt.
     Joi, în a 3-a zi de festival, de la 20:30, la Cinema Elvire Popesco, în cadrul programului de competiție Searching for Transcendence va putea fi vizionat multipremiatul Limbo, de Konstantina Kotzamani, prezentat în premieră internațională la Festivalul de Film de la Cannes, în secțiunea Semaine de la Critique – un film despre maturizare subtil și sigur pe sine, construit sub forma unei fabule meditative cu rezonanță biblică.
     Anul acesta, juriul competiției internaționale BIEFF este alcătuit din: Nora Molitor (reprezentantă Berlinale Forum Expanded și Arsenal Institute for Film and Video Art), Paolo Moretti (membru al comitetului de selecție al Festivalului de Film Documentar FIDMarseille și program advisor pentru Visions du Réel Nyon) și Boglárka Nagy (responsabilă de proiecte de film la Institutul Francez din România și programatorul cinematografului Elvire Popesco, din 2016 membră a comitetului de validare Europa Cinemas).
     Joi, 30 martie, de la ora 18:00, la Cinema Elvire Popesco, este programată secțiunea Painting With History, ce se concentrează asupra rolului filmului în (re)prezentarea istoriei recente și care include filme din selecția Festivalului de Film de la Rotterdam.
     Detalii: Bieff.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alejandro jodorowsky, bieff 2017, endless poetry film, filme romanesti bieff 2017, sectiuni tematice la bieff 2017

Opinii: