REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBerlinale Forum Expanded revine la BIEFF 2017


     Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal – Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) aduce publicului cele mai provocatoare titluri din selecția Berlinale Forum Expanded.
     Programul tematic Nostalgia for the Future prezintă cel mai recent titlu semnat de celebrul regizor de film experimental Guy Maddin, alături de lucrări ale câtorva dintre cei mai interesanți artiști vizuali contemporani: Clemens von Wedemeyer, Larissa Sansour și Søren Lind. Analizând rolul subiectiv al filmului în reprezentarea istoriei, aceștia investighează relația complexă a individului cu istoria, lupta personală contra fluxului colectiv al evenimentelor, dihotomia subiectiv versus obiectiv în construirea narațiunilor istorice și a identităților naționale, subminând dictonul conform căruia Istoria e mereu de partea învingătorilor.
     În Bring Me the Head of Tim Horton, regizorul Guy Maddin  filmează behind-the-scenes în deșertul iordanian (care joacă rolul Afganistan-ului aflat sub ocupație talibană). Prin manipularea materialului filmat și meditațiile narate pe tema culturii pop și a violenței în cinema, ceea ce trebuia să fie un simplu material promoțional se transformă în subversiune artistică, combinând lupta in/eternă a ego-ului prins între artă și comercial, cu patriotismul gonflat și etica reprezentării.
Clemens von Wedemeyer propune în ESIOD 2015 o viziune lirică a unei metropole dintr-un viitor distopic, în care o comodificare centralizată a transformat tot ce există în valoare monetară: de la spații urbane și structuri sociale, până la memoria noastră colectivă.
     In the Future They Ate From the Finest Porcelain, semnat de artista de origine palestiniană Larissa Sansour în colaborare cu regizorul danez Søren Lind, investighează importanța miturilor și a ficțiunii în construcția faptelor, a istoriei și a identităților naționale, într-un mix ingenios de live action și CGI, de arheologie, politică și science fiction.
Purtând titlul ediției de anul acesta a festivalul, competiția You Are Another Me pune sub semnul întrebării noțiunea de frontieră, explorând în același timp alteritatea și limitele empatiei. Greutăţile altora ajung până la noi sub formă de narațiuni care devine ficţiuni filtrate prin perspectiva noastră subiectivă. Abordând problema în mod direct, filmele din acest program dizolvă barierele din calea înțelegerii tragediei Celuilalt.
     9 Days – From My Window in Aleppo este un documentar cutremurător care contracarează viziunea romanțată asupra Războiului Civil din Siria, așa cum este el prezentat de presa occidentală.
     Over, regizat de Jörn Threlfall, adoptă o formulă simplă de a privi poveștile celor ce caută în Europa un tărâm promis al salvării. Inspirat din fapte reale, scurtmetrajul implică activ spectatorii în descifrarea și re-constituirea unei morți misterioase povestite în ordine cronologică inversă.
     Din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin vine la BIEFF și Summer, un film care dezvăluie cât de limitate sunt posibilitățile fotografiilor de a spune poveștile pe care le consumăm. Un mix inovativ de modelare 3D și filmare pe 16mm, filmul este un comentariu politic inteligent despre criza umanitară contemporană. Regizorul Ronny Trocker va fi prezent la BIEFF cu sprijinul Delegației Valonia-Bruxelles și al Institutului Italian de Cultură.
     Remains from the Desert este povestea tulburătoare a unui tânăr refugiat din Eritreea, capturat și torturat pentru bani. Regizorul Sebastian Mez va fi și el prezent la proiecțiile din București, cu susținerea Goethe-Institut.
     Detalii: Bieff.ro
(28.02.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: berlinale forum expanded, bieff 2017, bucharest international experimental film festival, filmele bieff, sectiuni tematice la bieff 2017

Opinii: