REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premiul criticii la Karlovy Vary pentru ”Box”, de Florin Șerban


Filmul Box, regizat de Florin Șerban, a primit Premiul criticii FIPRESCI la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary.

Florin Șerban a debutat în lungmetraj cu Eu când vreau să fluier, fluier, în 2010, premiat cu Ursul de Argint la Berlinale.
După succesul de atunci, cu câțiva actori –George Piștereanu, Ada Condeescu, Clara Vodă -  și mai mulți tineri infractori care au roluri secundare în flm, Florin Șerban a decis organizarea unor cursuri de actorie. Unul dintre absolvenții școlii este Rafael Florea, un tânăr de 19 ani, care are rolul principal în Box. Pelicula din competiția de la Karlovy Vary este povestea de prietenie dintre un ambițios adolelescent rrom, care face box de performanță, și o actriță, mult mai în vârstă și căsătorită.
Florin Șerban a declarat pentru Variety: ”Am început Școala de actorie cu patru ani în urmă. E un proiect  personal, care-mi este foarte drag. Școala este parțial finanțată din taxele plătite de cei care-și permit și de către mine personal pentru cei care nu au bani, dar au o sclipire de talent, cum e Rafael. Cursanții sunt din medii foarte diferite, de la foști infractori la actori cu studii. Școala nu este doar pentru cei care nu au învățat să joace deloc, ci și pentru cei care vor să studieze filmul în alt mod. Mai direct, mai visceral, intuitiv, fără ”compromisuri” și ”protecție”. Învață de la mine, dar și unul de la celălalt.
Șerban a continuat: ”Amestecul acesta de actori care au studiat în mediul academic și oameni care nu au studiat deloc nu a fost programat. Eu am povești de spus și caut cel mai bun fel de a spune o anume istorie. Încerc să lucrez cu oameni care mă impresionează cu înfățișarea lor, dar și cu modul diferit de interpretare, care vine din educație și istoria personală.”


Galerie Foto

Cuvinte cheie: box film, fantascope, florin serban, premiul fipresci la karlovy vary 2015

Opinii: