REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiera ”Perfect sănătos”, film regizat de Anca Damian


     Cum poți să mori când ești ”perfect sănătos”, din punct de vedere medical? Eroul filmului Perfect sănătos, Andrei Dorneanu (Anghel Damian) caută răspuns la această întrebare, pe parcursul celor trei zile când se întoarce la Cluj, în casa părintească, pentru înmormântarea tatălui. La originea acestui proiect este o poveste personală a Ancăi Damian, dezvoltată într-un scenariu împreună cu Lia Bugnar.
     Încercând să înțeleagă ce s-a întâmplat cu tatăl lui, fiul descoperă lucruri pe care nu le știa despre părintele lui, dar și despre el însuși. E un drum al maturizării. Multe tăceri, priviri piezișe, furie scrâșnită. Un thriller filmat de Oleg Mutu, cu multe penumbre, ”rupte” de secvențele luminoase în care apare Toma Dorneanu (Vlad Ivanov).
     Alegerea actorului Anghel Damian pentru rolul fiului care pleacă ”în căutarea tatălui pierdut” a fost absolut firească, pentru că este ”un alter ego al meu”, cum zice regizoarea Anca Damian. Din distribuție fac parte Vlad Ivanov, Cristina Florea, Olimpia Melinte, Adrian Titieni, Ioana Flora, Alin Florea, Sergiu Costache, Cristian Bota, Cuzin Toma. Am fost pe platoul de filmare, în ziua în care se pregătea, împreună cu cascadorii, secvența căzăturii pe scară, pe care Anghel a jucat-o fără dublură. 
     Perfect sănătos este produs de Aparte Film și este acum în cinematografe.
     Lia Bugnar a scris scenariul pornind de la întâmplarea adevărată din viața Ancăi Damian și a adăugat doar episoade care ajutau la construirea personajului Andrei Dorneanu, fiul.
     Vlad Ivanov, care este la o doua colaborare cu Anca Damian, după Crulic, are rolul tatălui, un bărbat plin de energie, perfect sănătos, care moare pe neașteptate după o căzătură pe scări. Chiar dacă nu au nicio secvență în care apar împreună, Vlad Ivanov și Anghel Damian și-au construit împreună personajele în timpul repetițiilor.
      Ioana Flora are un rol secundar în poveste, este doctorița care stabilește că Toma Dorneanu nu are probleme de sănătate. Chiar dacă este o partitură mică, actrița s-a regăsit în căutările eroului.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, anghel damian, aparte film, ioana flora, lia bugnar, perfect sanatos film, vlad ivanov

Opinii: