REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Monștri.”, de Marius Olteanu: Nefericirea asumată


     Debutul în lungmetraj al regizorului Marius Olteanu vine după câteva scurtmetraje premiate, cel mai selectat la festivaluri internaționale fiind Scor alb, care a fost și punctul de plecare al poveștii din Monștri.
     Primul capitol este o reluare din scurtmetraj a plimbării nocturne a unei femei, Dana, care vine dintr-o călătorie, dar nu vrea să intre în casă, ci preferă să plătească un taximetrist să o plimbe toată noaptea. Rolul este interpretat de Ioana Flora în scurtmetraj și de Judith State în lungmetraj. Taximetristul țăfnos și agresiv la început, apoi empatic, e același în ambele filme: Alexandru Potocean.
     Al doilea capitol îi este dedicat lui Andrei (Cristian Popa), soțul Danei, care este homosexual nedeclarat, dar cu cont pe site-urile de întâlniri, cu o istorie amoroasă neterminată. Bărbatul merge la o întâlnire aranjată pe net cu un tip destul de pragmatic (Șerban Pavlu), care ține la curățenia apartamentului și la distanța emoțională față de partenerii de sex.
     Al treilea capitol este dedicat vieții de cuplu, cu prezența la evenimentele familiei, cu nedumerirea mamei (Dorina Lazăr) că nu vor să aibă și ei un copil, ca toată lumea. Cei doi trăiesc nefericirea unei căsnicii de fațadă, chiar dacă își declară reciproc iubirea. Sunt ca doi camarazi de arme care s-au rănit unul pe celălalt pe câmpul de luptă, ca în tabloul ”Războinicii” al lui Sabin Bălașa.
     În interviul pe care ni l-a acordat în exclusivitate, Marius Olteanu a vorbit despre felul în care s-a documentat pentru film, despre discuțiile cu mai multe cupluri și alegerea poveștii relevante.
     Filmul este independent, produs de We Are Basca și Parada Film, a fost selectat la Berlinale în 2019, unde a primit Premiul publicului, iar la Transilvania Film Festival a primit Premiul pentru debut. Filmul a fost proiectat și la Anonimul, unde Marius Olteanu și Șerban Pavlu au participat la întâlnirea cu publicul. Echipa aarc.ro a fost pe platoul de filmare și i-am văzut la lucru pe directorul de fotografie Luchian Ciobanu și pe scenografa Alexandra Alma Ungureanu Stroe. Filmul este montat de Ioachim Stroe, iar sunetul este editat de Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu.
     La premiera de la Cinema Pro, Marius Olteanu a cerut scuze pentru calitatea sunetului și a vorbit despre campania de susținere a renovării cinematografelor din București.
Monștri. este acum în cinematografe.
Imagine: Elena Badic
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian popa actor, judith state, marius olteanu regizor, monstri. film, we are basca

Opinii: