REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Monștri.”, de Marius Olteanu, Premiul Publicului la Berlin


     Descris de Variety ca fiind un „debut remarcabil și surprinzător”, filmul Monștri. al lui Marius Olteanu a fost apreciat și de juriul format din cititori ai cotidianului german Tagesspiegel și câștigat titlul de Cel mai bun film din secțiunea Forum la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Monștri. a întrunit voturile celor 9 reprezentanți ai acestui juriu independent, care se reunește încă din 2007 în cadrul Berlinalei. Juriul și-a motivat alegerea prin faptul că regizorul Marius Olteanu folosește un limbaj vizual deosebit pentru a descrie natura multistratificată a unei relații aflată sub presiunea unei societăți în care aderarea la norme primează.
     Singurul lungmetraj românesc selectat la Berlin, Monștri. descrie o zi din viața unui cuplu. Dana și Arthur, căsătoriți de mult timp, trăiesc o poveste de dragoste atipică. Una din întrebările ridicate de film este „Care ar fi cea mai mare dovadă de iubire pe care i-o poți da celuilalt?” Filmul observă și pune întrebări într-o structură de puzzle, în care spectatorul trebuie să rămână atent și să decidă până la final cine sunt „monștrii“. Lungmetrajul Monștri. îi are în distribuție pe Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potocean, Șerban Pavlu, Dorina Lazăr, Gabriel Răuță.
     Monștri. este o producție Parada Film și We Are Basca, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și în colaborare cu Societatea Română de Televiziune. Producători: Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe, Robert Fița. Coproducător: Marius Olteanu. Distribuit de Transilvania Film în toamna anului 2019.
(16.02.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: berlinale 2019, marius olteanu regizor, monstri film, parada film, we are basca

Opinii: