REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest 2019: ”Cărturan”, de Liviu Săndulescu


     Una dintre avanpremierele românești selectate pentru programul Les Films de Cannes à Bucarest a fost Cărturan, regizat de Liviu Săndulescu, care debutează în lungmetraj, după scurtmetrajul Betoniera. Ambele filme au fost produse de Anca Puiu pentru Mandragora. Pentru scenariu, Săndulescu a colaborat cu Bogdan Adrian Toma (Cardinalul).
     O dramă cu accente de umor negru, Cărturan este un moment din viața unui bărbat de 60 de ani (Teodor Corban), care află că nu mai are mult de trăit. În loc să se lamenteze, omul e preocupat să rezolve două treburi: să-și facă o pomană, așa cum e tradiția în Oltenia, de unde e el, așa cum știe că au făcut tatăl și bunicul lui, dar și să-i asigure un cămin nepotului pe care îl crește singur. Cărturan, așa cum se numește personajul, e un bărbat cu forță interioară, determinat să împlinească cele două lucruri. Pentru casting, Liviu Săndulescu a lucrat cu Iulia Lumânare, care și joacă în film, alături de Teodor Corban, Adrian Titieni, Dana Dogaru, Cristina Flutur, Sergiu Costache și elevul Vlad Popescu.
     Echipa care a susținut acest demers cinematografic a fost alcătuită din directorul de fotografie Oleg Mutu, monteurul Ioachim Stroe, scenografa Alexandra Alma Ungureanu. Filmările au avut loc în comuna Davidești, din județul Argeș.
     Cărturan intră acum în cinematografe, iar regizorul ne-a vorbit despre proiect într-un interviu acordat în exclusivitate.  
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu
(6.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca puiu, carturan film, cristina flutur, iulia lumanare, les films de cannes a bucarest 2019, liviu sandulescu regizor, mandragora

Opinii: